Kiderült, mi vár a híres Klapka-dióültetvényre: nincs mit tenni, ezt meg kell lépniük

Kiderült, mi vár a híres Klapka-dióültetvényre: nincs mit tenni, ezt meg kell lépniük

Ma is legidősebb lánya, Dr. Brazda Nicole vezeti a 2017-ben elhunyt üzletember, Klapka György Győr-Moson-Sopron megyében található dióültetvényét, ahol jelenleg 41 hektáron történik diótermesztés - tájékoztatta az Agrárszektort Édel Máté, a Denise és Sandy Kft. telepvezetője. Habár az idei évben komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a cégnek, az eddigieknél sokkal jobb termésmennyiségre számítanak, és a betakarított dió akár a 40 tonnát is meghaladhatja. Ugyanakkor a drasztikus drágulások - növényvédelem, géppark karbantartási költségei, tápanyagutánpótlás - miatt úgy döntött a cég ügyvezetője, hogy a fejlesztéseket későbbi időpontra ütemezi át.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg 41 hektár történik diótermesztés a Győr-Moson-Sopron megyei Denise és Sandy Kft.-nál, amelynek ma már Klapka György lánya, Brazda Nicole az ügyvezető igazgatója - tudta meg az Agrárszektor a cég telepvezetőjétől. Hozzátette, idén 0,5 hektár kihasználatlan területet beültettek csemetékkel. Habár az idei év a Denise és Sandy-t is komoly kihívások elé állította, a vártnál sokkal jobb termésmennyiségre számítanak, és ugyan a szüret még most is tart, de várhatóan bőven meghaladja majd a 40 tonnát a betakarított dió. Ez a mennyiség a korábbi évek fagykárait, valamint a nyugati dióburok-fúrólégy kártékony hatásait is figyelembe véve, jelentős növekedésnek számít.

Az idei évben a szárazság nagyon megviselte a fákat, és a teljes ültetvények belül olyan ligetek alakultak ki, ahol nem lesz termés, mert a levéllel együtt a termések is lehullottak a fákról. Ennek ellenére az össztermés idén jelentősen több mint tavaly volt és a minőségre sem lehet panaszunk. A dió 70 százaléka 34+ mm feletti kategóriába tartozik, a törési százalék is kimagasló, és szép, világos, nagy szemű biodiók teremtek.

A cégnek belföldi és külföldi partnerei egyaránt vannak, a termés egy részét elsősorban héjasan külföldön értékesítik, de végeznek feldolgozást is annak érdekében, hogy ki tudják szolgálni a magyar vásárlókat, akik az elmúlt években egyre többen lettek. A dióbélen kívül két éve elkezdték a hidegen sajtolt biodió-olaj gyártását, illetve a tavalyi évtől már darált dióbelet is előállítanak.

A biodióbél árát úgy határozzuk meg, hogy a lakosság is meg tudja fizetni. Sok esetben olcsóbban adjuk a kiváló minőségű héjas biodiót, és biodióbelet, mint a boltláncok a konvencionális diót.

A Denise és Sandy is szembesült az elképesztő áremelkedésekkel, legyen szó akár a tápanyagutánpótlásról, a növényvédelmi költségekről, a gáz áráról vagy az energiaárakról - közölte lapunkkal Édel Máté. A drasztikus drágulások miatt úgy döntött a cég ügyvezetője, hogy a fejlesztéseket későbbi időpontra ütemezi át, ráadásul a jelenlegi géppark karbantartási költségei is jelentősen megemelkedtek. Abból a szempontból ugyanakkor szerencsésnek mondhatja magát a vállalkozás, hogy munkaerőhiánnyal nem kell küzdeniük, hiszen évek óta van egy csapatuk, amely helyi lakosokból, illetve ismerősökből áll.

A Denise és Sandy Kft. az első mezőgazdasági cég hazánkban, akik 2019-ben csatlakoztak a Crowdfarming (R) - hez, ami azt jelenti, hogy örökbe lehet fogadni egy fát az ültetvényen, amiért karbantartási díjat kell fizetni. Édel Mátétól az Agrárszektornak elmondta, egész Európából vannak örökbefogadóik, ráadásul minden évben egyre magasabb számban. A karbantartási díj országonként változó a szállítási költség miatt, de nagyságrendileg 90 euró körül van, amiért az örökbefogadók kapnak egy kosarat, amely tartalmaz 5 kilogramm héjas biodiót és 500 milliliter hidegen sajtolt biodió-olajat.

Címlapkép forrása: Denise&Sandy Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?