A hibridbúza-termesztés többletjövedelmet biztosít

A hibridbúza-termesztés többletjövedelmet biztosít (x)

PR
A hibridbúza-vetőmagok árának láttán sokan összehúzzák a szemöldöküket: mi a bizonyíték, hogy a vetőmag magasabb költsége a betakarításkor megtérül?

A SAATEN-UNION független forrásokon, a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs kísérletein és a Magyar Kukorica Klub terméstanúsításain keresztül mutatja be, hogy a kezdeti nagyobb kiadás ellenére a gazdálkodó pénztárcája a hibridbúzák – példánkban a HYFI – termesztésével hízhat a legvastagabbra.

Már kilenc éve állnak rendelkezésre hivatalos termésadatok az ország különböző pontjairól. A hibridbúza-fajtasorok termésének betakarítása és mérése üzemi mezoparcellákról történt. A betakarítást és a parcellánkénti termés mérését a Magyar Kukorica Klub képviselői ellenőrizték és tanúsítják. A termés mennyiségének megállapítása a mért tömeg és szemnedvesség alapján, 14%-os szemnedvesség-tartalomra átszámolva történt. A terméstanúsítás eredményei szerint a HYFI teljesítménye üzemi körülmények között 2014–2022 között 8,00–12,18 t/ha között alakult.

A HYFI búzahibrid teljesítményét idén már harmadik évben vizsgáltuk a fajták átlagához képest, és azt tapasztaltuk, hogy az átlagos terméspotenciálú helyszíneken a hibridbúza magasabb vetőmagárát beleszámítva is évről évre lényegesen, három év átlagában 84 467 forinttal biztosított magasabb árbevételt, mint a fajták. Érdemes külön kiemelni, hogy a hibridbúzák megbízhatóságuknak köszönhetően nem igénylik a legjobb termőhelyeket a kiemelkedő jövedelemtöbblet biztosításához. További pénzre váltható haszon a hibridbúzák esetében, hogy a vetőmagszükségletük a hagyományos fajtákénak a harmada, így a logisztikai ráfordításaik mind időben, mind pedig költségben biztosítják a nagyobb hatékonyságot a területteljesítmény növekedése mellett.

A magas terméspotenciálú helyszíneken a HYFI hibridet vizsgálva a vetőmag árával csökkentett árbevétel szintén lényegesen magasabb, mint a fajták átlaga, három év átlagában 62 367 forint jövedelemtöbbletet értünk el. A közepes helyszínekhez képest a fajták átlagához viszonyított árbevétel-különbség ugyan enyhén csökkent, de még mindig kiemelkedő, és a nagyobb betakarított terméssel járó jövedelemtöbblet minden évben jelentkezett. Itt is számolhatunk továbbá a harmadakkora vetőmagnormából származó munkaszervezési előnyökkel.

A termés mennyisége mellett a kiszámíthatatlan időjárási körülmények következtében megnőtt a termésstabilitás szerepe a termesztésben. A hibridek ebből a szempontból is bizonyították megbízhatóságukat a fajtákkal szemben. A HYFI hibridet vizsgálva három egymást követő évben nemcsak a fajták átlagához képest, hanem a piacvezető fajta átlagához képest is magasabb termést adott úgy, hogy közben a legkisebb termésingadozást mutatta.

Ha a termések átlagát száznak vesszük, akkor ehhez a relatív számhoz képest a legkisebb kilengést mutatta, ami bizonyítja, hogy a legmegbízhatóbb, kiszámíthatóan magas teljesítményre képes a legtöbb termőhelyi körülmény esetén.

A HYFI stabilan magas hozamra és jó malmi minőségre (B1/A2) képes, univerzális hibrid, a legszélesebb vetésidő-intervallummal. Agronómiai szempontból kiválóan kezelhető állományt képez, amelyet nagy szalmájú, erőteljes felépítésű és egészséges növények jellemeznek. Télállósága és szárazságtűrése is kimagasló.

Zárásképpen még egy érv a HYFI mellett: A Debreceni Egyetem tartamkísérletében a HYFI bizonyult a legjobbnak a tápanyag-hasznosítás és a tápanyag-reakció szempontjából is a vizsgálatba vont fajták és hibridek között. Ezért bátran ajánljuk a vetését akkor is, ha Ön a korábbi évek gyakorlatához képest kevesebb műtrágyával tervez, de szeretne továbbra is nagy termést betakarítani.

Blum Zoltán

ügyvezető

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?