Megdöbbentő, ami az ősszel történik Budapesten: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Megdöbbentő, ami az ősszel történik Budapesten: ehhez jobb lesz hozzászokni?

MTI
A meleg őszi napok, az indián nyár napjainak évenkénti száma 1901 óta 5,5 nappal nőtt Budapesten - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebookon közzétett elemzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A meteorológiai szolgálat az elmúlt napokban tapasztalható, és a következő napokban, hetekben várható magasabb nappali hőmérsékletek kapcsán készített elemzést az elmúlt 121 év őszi meleg periódusairól. Ebben indián nyárinak azokat a napokat tekintik, amikor a napi maximumhőmérséklet elérte a 20 Celsius-fokot ősszel. Azt írták: a legtöbb ilyen nap 1943-ban és 2019-ben fordult elő (30-30), de sok volt 2018-ban (28), valamint 1907-ben és 2006-ban is (27) szeptember 21. és november 7. között a fővárosban. A bejegyzéshez készített térkép szerint a 20. század elején még 11,5 indián nyári nap volt jellemző Budapest belterületén, a 2020-as években pedig már 17.

Hozzátették: a múltban több szeptemberi csúcs is volt. Például 1918 szeptemberében az anticiklonális hatások nyomán 24-én és 25-én megközelítette a 33 fokot a nappali maximumhőmérséklet Budapesten, és az Alföldön a korabeli mérések szerint a 37 fokot is elérte. 1923 októberének végén is a szokásoshoz képest magas, 25 Celsius-fok körüli maximumok voltak jellemzőek.

Nemrégiben, szintén magasnyomású képződmények miatt 2019-ben fordult elő egy hosszabb, meleg periódus októberben, ez csaknem az egész hónapban kitartott (október 9-27.). Október 20-25-én kifejezetten magas értékek jelentek meg, a legmagasabb napi hőmérséklet a 27 Celsius-fokot is megközelítette Budapest belterületén, országosan pedig 2019 októbere lett a 4. legmelegebb 1901 óta.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?