Döbbenetes felfedezést tettek a magyar kutatók a növényekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
A környezet fizikai ingerei, így az ultrahang is befolyásolja a növények növekedését és fejlődését. A Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoportjának kutatói arra kerestek választ, hogy mi állhat az ultrahang növényi fejlődést befolyásoló hatása mögött molekuláris szinten.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Gulyás Andrea, a Debreceni Egyetem (DE) MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) tudományos kutatója elmondta, hogy a magok ultrahangos kezelésével a magvak csírázását, a csíranövények fejlődését serkenteni lehet. Ezt számos mezőgazdaságilag jelentős növényfajta, például a napraforgó, rizs, árpa esetében igazolták a kutatók - olvasható a hirek.unideb.hu oldalán. A szakember elmondta, hogy arról azonban nem rendelkeztek ismeretekkel, hogy az ultrahang növekedést és fejlődést serkentő hatásának milyen molekuláris okai vannak.

Vizsgálataink során a búza ultrahangos kezelés után bekövetkezett epigenetikai módosulásait figyeltük meg

- mondta Gulyás Andrea.

Az AGBK Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoportjának szakemberei a búzamagvak kezelését követően a csíranövények fokozott növekedését detektálták. Hidvégi Norbert, a kutatócsoport tudományos kutatója elmondta, hogy mintegy 108 ezer búza gén analízisét végezték el. Azt vizsgálták, hogyan változik az ultrahang hatására a gének átírása, illetve milyen kémiai módosulások történnek a csíranövények DNS-ében, ami nem befolyásolja a DNS-ben kódolt információkat, csak azok megnyilvánulását módosítja.

Nemzetközi szinten elsőként mutattuk ki és publikáltuk, hogy az ultrahang csökkenti a DNS metilációs szintjét, megváltoztatja egyes gének átírását. Ezen folyamatok pedig hatással vannak a szár és a gyökér növekedéséhez szükséges auxin növényi hormon-termelésre, a fotoszintézisre, illetve a növényi sejtek növekedését támogató enzimek szintézisére

- ismertette Hidvégi Norbert, a kutatócsoport tudományos kutatója.

Dobránszki Judit tudományos tanácsadó, a Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoport és az AGBK vezetője elmondta, hogy napjainkban a mezőgazdaság azokra az alkalmazásokra és technológiákra koncentrál, amelyek serkentik a terméshozamot, ugyanakkor a környezetre csak kis mértékben vagy egyáltalán nem gyakorolnak negatív hatást.

Az ultrahang alkalmazása egy ilyen lehetőség, ha ismerjük hatásának pontos mechanizmusát. Kutatócsoportunk vizsgálatai nagy mértékben hozzájárulnak ezeknek az alapvető ismereteknek a feltérképezéséhez. Kutatásaink során megfejtettük, hogy a növények „füle” a génjeikben lehet elrejtve, azaz a változások egyik fő oka a DNS-metiláció csökkenése

- hangsúlyozta Dobránszki Judit.

Az eredményekből összeállított szakcikk a kísérleti növénybiológia vezető lapjában, a Physiologia Plantarum nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg, nyílt hozzáféréssel. A kutatás a TKP2021-EGA-20 (Biotechnológia) számú projekt részeként, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?