Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják idén az ezüstfenyőt, nordmann fenyőt itthon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják idén az ezüstfenyőt, nordmann fenyőt itthon

agrarszektor.hu
Energiaválság ide, infláció és háború oda, karácsonyfának, vagyis feldíszített fenyőfának lennie kell minden magyar otthonban. Ha nagyon nem fér bele a költségvetésbe, akkor néhány gallyat szerez be mindenképp az ember, azt díszíti fel vázába állítva karácsonyfa gyanánt. De hogyan alakulnak idén a trendek, milyen karácsonyfának valókat keresnek az emberek, és mennyiért juthatunk hozzájuk decemberben?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt évtizedekben az országot elárasztották a silányabb minőségű, olcsóbb import fenyőfák, de a forint gyengülése miatt ez a szegmens most visszaesett, már nem éri meg a kereskedőknek euróban fizetni az áruért - írja a HelloVidék. A hazai fenyőfa termelőknek ez egy kis jó hír a sok nehézség közepette, bár ők is annak örülnének inkább, ha stabil és erős lenne a forintunk, nem vinné el az infláció a pénzünket. Az ország két szélén kérdeztünk meg fenyőfa őstermelőket, Zala megyében és Hajdú-Biharban, hogyan alakult az idei év fenyőtermése, és mire számítanak a karácsonyi főszezonban. Mert bár fenyőfát máskor is keresnek, vásárolnak az emberek a kertjükbe vagy rendezvényre dekorációs célra, a dömping ilyenkor jön, karácsony előtt egy-két héttel.

Nemespátrónál, Zala megye déli, Somoggyal határos szegletében termel Monos Tibor családi vállalkozásban fenyőfákat közel 10 hektáron. Már a szülei is ezzel foglalkoztak, úgy negyven-ötven éve alapozták meg az őstermelést.

Főleg normand fenyőink vannak, de természetes ezüstöt és lucot is nevelünk, ez utóbbi mintegy 10 százalékát teszi ki az összetermelésnek. Nagy fáink is vannak, amelyek magot termelnek, így szaporítani is tudjuk az állományt. Kiskereskedőket és nagykereskedőket is ellátunk, de sokan jönnek ide hozzánk, akik régi törzsvásárlóink, nekik is mindig adunk el fákat. Nem emelünk idén a tavalyi árainkon. Mi a karácsony előtti utolsó 10 napban termelünk ki, frissen vágjuk a fákat. Az a kereskedő, amelyik december 1-én kipakolja az árut, majd 24-én délelőtt beesik egy vevő, azt mondja neki, persze, friss a fa, de ez nyilván nem igaz

- mondta Monos Tibor őstermelő, aki elmondása szerint mással is foglalkozik, hiszen csak a fenyőgazdálkodásból nem tudna megélni. A csapadékhiány nem jó a fáknak, ha kevesebb a nedvességtartalma, és mínuszról bevisszük a száraz lakásba, hamar ledobja a leveleit. Ilyen szempontból a mostani időjárás kedvez a fenyőfa termésnek, mert nincsenek nagy fagyok, amikor a fa keringése már leáll. Most még keringenek a nedvei, idén jó a fenyők nedvességtartalma, tartósak lesznek az idei fenyőfák.

Én úgy tapasztalom, hogy egy ideje a normand a legkedveltebb fenyőtípus, annak ellenére is, hogy nem olyan illatos, mint a luc. Sokan azért keresik a lucfenyőt, mert igazi "karácsonyi illata" van. De ennek megvan az ára, a légzőpórusai kiengedik a nedvességet, ez okozza a jellegzetes fenyőillaot. A normandnak sokkal kevesebb légzőpórusa van, ezért kevésbé illatos, viszont sokkal tartósabb.

Arról is beszélt az őstermelő, hogy a környéken viszonylag sokan foglalkoznak fenyőfával, de az elmúlt években nem tett jót a hazai termelésnek a külföldi import, ami ráadásul nem sokkal volt olcsóbb, mint az ő fáik, a minőségüket pedig egy lapon sem lehet velük említeni.

A Dániából érkező import idén kicsit visszaesett, ez a magyar termelőknek most kedvez. Onnan egyébként a selejtes, másod- harmadosztályú fák jöttek ide. Csak a fenyőháló métere 6500-8500 Ft lett az idén, ez néhány éve még csak 2500 forint körül volt, látható, milyen mértékben ugrott meg mindennek az ára. Mi természetesen belecsomagoljuk a vevőnek a fákat, az árba nem számítjuk bele. Vannak jobb és rosszabb éveink, ahogy mindenkinek, az idei év nem lesz rosszabb a tavalyinál, a 2021-es árakkal árusítunk most is. A visszatérő vevőknek mindig engedünk valamennyit, hiszen piaci alapon működünk, megegyezünk, hogy mi se járjunk rosszul, de a vásárló is elégedett legyen a minőséggel. Kérésre behálózzuk, belefaragjuk a talpba. Az a lényeg, hogy mindenki meg legyen elégedve.

Debrecenben a 35-ös főút mellett áll egy benzinkút, ahová az árstop előtt sokan jártak tankolni, de mostanra visszaesett a forgalom. Az autómosó és a szezonját a napokban kezdő fenyőtelep viszont virágzik.

Most kezdődik a szezon, így még korai nyilatkozni, hogy mekkora lesz a kereslet a fenyőink iránt. Még csak két éve kezdtük árusítani a fáinkat, eddig csak neveltük őket. Ahhoz hogy egy fenyő megnőjön, kell jó néhány év. Ma már vannak 3-4 méteres nordmann és ezüst fenyőink is, lucfenyőt mi nem tartunk. Nálunk ez úgy működik, hogy a vevők eljönnek, kiválasztják a fát, ráteszünk egy szalagot a nevükkel, és ráérnek érte jönni december 24-én, ha úgy szeretnék. Házhozszállítást is vállalunk természetesen. Frissen vágjuk ki nekik, így egyáltalán nem hulltja a levelét se a nordmann, se az ezüstfenyő a karácsonyi időszakban a meleg lakásban sem

- kezdi a kicsiny fenyvesük történetét Czentye Balázs, a Kút35 benzinkút tulajdonosa, aki mellékesben nem mellékesen fenyőfákat termeszt. Nem emeltek az áraikon, 2022-ben is a 2021-es árakkal dolgoznak, amelyek lentebb láthatóak részletesen felsorolva. Ezek nem olcsók, de a friss vágást, a minőséget fizetik csak meg a vevők, az infláció és az energiaválság nincs belekalkulálva.

Ezüst, nordmann vagy lucfenyő?

A nordmann formás, szimmetrikus, nagyon tartós. Levelei dúsak, nem hullanak le, nem szúrnak. Nem kell naponta porszívózni a karácsonyfa alatt. Az ezüstfenyő finom illatú, közepes árfekvésű, viszonylag tartós, dús, formás. Levelei szúrósak. A hamvas kinézete miatt szeretik sokan. A lucfenyő még mindig a legkeresettebb hazai típus, emellett a leggazdaságosabb fajta is, hiszen a legolcsóbb, métere a legtöbb helyen idén is 5000 Ft körül mozog. Erős fenyőillata, bohókás ágai miatt a karácsonyi otthonok tökéletes dísze.

Ezüstfenyő árak

  • 0 - 100 cm – 9 990 Ft
  • 101-125 cm – 12 490 Ft
  • 126-150 cm – 14 990 Ft
  • 151-175 cm – 17 490 Ft
  • 176-200 cm – 19 990 Ft
  • 201-225 cm – 22 490 Ft
  • 226-250 cm – 27 990 Ft
  • 251-275 cm – 29 990 Ft
  • 276 cm-től – 32 990 Ft

Nordmann fenyő árak

  • 0 -100 cm – 11 990 Ft
  • 101-125 cm – 14 990 Ft
  • 126-150 cm – 17 990 Ft
  • 151-175 cm – 20 990 Ft
  • 176-200 cm – 23 990 Ft
  • 201-225 cm – 26 990 Ft
  • 226-250 cm – 29 990 Ft
  • 251-275 cm – 34 990 Ft
  • 276 cm-től – 37 990 Ft
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?