Havazás jön pénteken: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy decemberrel együtt megérkezett a téliesebb időjárás is Magyarországra. Hideg, borús idő várható lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 1-5 fok között várható. Sőt, az sincsen kizárva, hogy havazásnak is szemtanúi legyünk.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Borult lesz az ég. A Dunántúlon és középen többfelé, keleten, északkeleten elszórtan várható csapadék: általában eső lesz a jellemző, de reggel több helyen, napközben főként az Észak- és Nyugat-Dunántúlon havas eső is várható. Emellett a Dunántúli- és Északi-középhegységben, az Alpokalján, valamint a Nyugat-Dunántúlon alacsonyabb helyeken is lehet havazás. Pár centiméteres hóréteg legfeljebb a hegyekben alakulhat ki, másutt csak átmenetileg marad meg a hó. Az esti óráktól csökken a csapadékhajlam. A légmozgás gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható. Késő este -1, +4 fok valószínű - írja az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem valószínű. Azonban, egy dél felől érkező csapadékzónából először az Alpokalján, illetve a Bakonyban havazásra is számítani kell, a magasabban fekvő területeken jellemzően lepel-5 cm tapadó hóréteg is összegyűlhet délutánig. A csapadékzóna északabbra terjedésével késő estig a Dunántúli-középhegység északabbi csúcsain, esetleg a Börzsöny magasabb pontjain is kialakulhat vékony, vizes hótakaró.

Van, ahol fehér tájra ébredtek a magyarok

Az Időkép, mint írja, mediterrán ciklon szállítja a csapadékot, többfelé esősen, nyugaton havazással indult a nap. Nemcsak a magasabban fekvő tájakon, a Dunántúl nyugati részen az alacsonyabb szinteken is szépen fehéredni kezdett a táj. A havas tájkép azonban nem lesz tartós, néhány centi megmaradó hóréteg a magasabb pontokon alakulhat ki. Dél, délnyugat felől egyre többfelé nyithatjuk ma az ernyőket, az esőhöz több helyen keveredhet hó, főként a Dunántúl északi felén, majd néhol az északi, északkeleti tájakon számíthatnak a magyarok vegyes csapadékra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?