Havazás jön pénteken: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

Havazás jön pénteken: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy decemberrel együtt megérkezett a téliesebb időjárás is Magyarországra. Hideg, borús idő várható lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 1-5 fok között várható. Sőt, az sincsen kizárva, hogy havazásnak is szemtanúi legyünk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Borult lesz az ég. A Dunántúlon és középen többfelé, keleten, északkeleten elszórtan várható csapadék: általában eső lesz a jellemző, de reggel több helyen, napközben főként az Észak- és Nyugat-Dunántúlon havas eső is várható. Emellett a Dunántúli- és Északi-középhegységben, az Alpokalján, valamint a Nyugat-Dunántúlon alacsonyabb helyeken is lehet havazás. Pár centiméteres hóréteg legfeljebb a hegyekben alakulhat ki, másutt csak átmenetileg marad meg a hó. Az esti óráktól csökken a csapadékhajlam. A légmozgás gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható. Késő este -1, +4 fok valószínű - írja az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem valószínű. Azonban, egy dél felől érkező csapadékzónából először az Alpokalján, illetve a Bakonyban havazásra is számítani kell, a magasabban fekvő területeken jellemzően lepel-5 cm tapadó hóréteg is összegyűlhet délutánig. A csapadékzóna északabbra terjedésével késő estig a Dunántúli-középhegység északabbi csúcsain, esetleg a Börzsöny magasabb pontjain is kialakulhat vékony, vizes hótakaró.

Van, ahol fehér tájra ébredtek a magyarok

Az Időkép, mint írja, mediterrán ciklon szállítja a csapadékot, többfelé esősen, nyugaton havazással indult a nap. Nemcsak a magasabban fekvő tájakon, a Dunántúl nyugati részen az alacsonyabb szinteken is szépen fehéredni kezdett a táj. A havas tájkép azonban nem lesz tartós, néhány centi megmaradó hóréteg a magasabb pontokon alakulhat ki. Dél, délnyugat felől egyre többfelé nyithatjuk ma az ernyőket, az esőhöz több helyen keveredhet hó, főként a Dunántúl északi felén, majd néhol az északi, északkeleti tájakon számíthatnak a magyarok vegyes csapadékra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?