2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Havazás jön szombaton: térképen mutatjuk, hol és mikor lesz hó

agrarszektor.hu
Hétvégén téliesre fordul az időjárás Magyarországon, az esőt először szombat délután az Alpokalján váltja fel havazás. Vasárnap már keleten is havazhat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szombaton érkezik a következő mediterrán ciklon dél, délnyugat felől, így átmeneti szünet után a nap második felében ismét egyre többfelé ered el az eső - írja az Időkép. Ugyanakkor, ahogy a ciklon északkelet felé helyeződik, egyre inkább a hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, már holnap napközben megkezdődik északnyugat felől a hideg, fagyos levegő beáramlása a nyugati tájakra. Így elsőként holnap délután az Alpokalján havas eső, havazás váltja az esőt. Ezt követően a Bakonyban, az Északi-középhegység csúcsain történhet meg a halmazállapot-váltás, síkvidéken pedig nyugatról kelet felé haladva a következőképpen:

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Fontos megemlíteni, hogy mediterrán ciklonról van szó, vagyis a csapadék tér- és időbeli lefolyása és halmazállapota még mindig rejt magában némi bizonytalanságot. Vastagabb, akár 10 cm-t elérő hótakaró főként a Bakonyban és az Alpokalján alakulhat ki. Hétfőre elvonul a csapadék, szeles, igazi téli időre van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?