Súlyos kijelentést jött a porviharokról: ezt jó, ha mindenki tudja Magyarországon

Súlyos kijelentést jött a porviharokról: ezt jó, ha mindenki tudja Magyarországon

agrarszektor.hu
Az erős szelet előre lehet jelezni, de azt már nagyon nehéz megmondani, hogy milyen a talaj állapota. A porviharnál a látástávolság ugyanúgy csökken, mint, mondjuk, egy felhőszakadásnál vagy jégesőnél, ami elkap bennünket az autópályán, így irreális elvárni azt a meteorológiai szolgálattól, hogy egy porviharra előre figyelmeztessen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

39 sérültje és egy halálos áldozata volt a március elején, porvihar okozta tömegbalesetnek az M1-es autópályán. Gaál Áron az InfoRádióban elmondta, habár az erős szelet lehet előre jelezni, de azt már nagyon nehéz megmondani, hogy milyen a talaj állapota, ugyanakkor lehetnek kivételek, például amikor hasonló időjárási körülmények alakulnak ki, de már hónapok óta nem esett az eső, tudható, hogy a talaj száraz, így az előrejelzésbe bele lehet írni, hogy akár nagyobb területen is felkaphatja a szél a homokot, a port.

A porviharnál a látástávolság ugyanúgy csökken, mint, mondjuk, egy felhőszakadásnál vagy jégesőnél, ami elkap bennünket az autópályán. Ott is méterek alatt drasztikusan csökken a látótávolság. Ennek megfelelően kellene megválasztani a sebességet, ez szerintem fontos. Irreális azt elvárni a meteorológiai szolgálattól, hogy egy ilyen esetben egy lokális porviharra figyelmeztessen. Azt viszont mindenki tudhatja, ha az adott útvonalon erős szél van, mert folyamatosan publikus figyelmeztető előrejelzéseket, illetve riasztásokat ad ki a Meteorológiai Szolálgat, amelyek elérthetők a met.hu honlapon is

- hangsúlyozta a meteorológus. Kiemelte, a nagy területet érintő erős széllökéseket akár már napokkal előre lehet látni, most is már jóval korábban látszódott, és a jelzése is megtörtént annak, hogy érkezik a front vélhetően nagy széllel. Ezt követően pedig már azt is látni lehetett, hogy ez már nagy területen lehet viharos és egy-két nappal előtte pedig már azt is, hogy a 90 kilométer/órát meghaladó szélsebességek is előfordulhatnak.

Gaál Áron beszélt arról is, hogy az időjárási jelenségek közül éppen a szelet a legkönnyebb előre jelezni. A minimum-hőmérsékletet már nehezebb, míg például nyáron egy maximum-hőmérséklet meghatározása nem olyan megerőltető feladat, de télen meg éppen ez az egyik legnehezebb. Hozzátette, a csapadék-előrejelzés a meteorológiában az egyik legnehezebb dolog, azt is nehéz eltalálni, hogy lesz-e csapadék, és azt is, hogy mennyi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31