Ez lehet a tökéletes kukoricatermés titka? Jó, ha erre odafigyelsz termesztéskor

Ez lehet a tökéletes kukoricatermés titka? Jó, ha erre odafigyelsz termesztéskor

agrarszektor.hu
A kukorica sikeres kikelése három kulcsfontosságú tényező együttes hatásától függ: a környezettől, a genetikától és a vetőmag minőségétől. Ezek közül a genetika alapvetően határozza meg a hideg elleni toleranciát, a mag minősége pedig segít biztosítani a mag genetikájának kiteljesedését. De hogyan hat a hideg stressz mértéke és időbelisége a mag csírázására és kelésére, illetve hogyan tudják csökkenteni a gazdálkodók ezeket a hatásokat? A Corteva szakemberei erre keresték a választ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kukorica sikeres kikeléséhez három tényező együttes hatására van szükség, ezek pedig a környezet,a genetika és vetőmag minősége. Amíg a genetika alapvetően határozza meg a hideg elleni toleranciát, addig a mag minősége pedig segít biztosítani a mag genetikájának kiteljesedését - olvasható a Corteva oldalán. A vállalat a hibridkukoricáit úgy szelektálja, hogy azok változatos környezeti körülmények mellett is a legjobb genetikai alapokat nyújtsák a kiegyenlített teljesítmény elérése érdekében, a vetőmag előállítás során pedig a minőség magas szintre emelése a cél. Mindezek ellenére a környezeti tényezők hatásai fennállnak. A stresszes körülmények kukorica csírázására és kelésére kifejtett hatásainak megfigyelése érdekében elvégzett szántóföldi és laboratóriumi kutatások értékes információkat szolgáltatnak annak érdekében, hogy a vállalat segíteni tudja a gazdálkodók döntéshozatalát és szántóföldi termelésük hatékonyságának maximalizálását. A kérdés azonban adott, hogy hogyan hat a hideg stressz mértéke és időbelisége a mag csírázására és kelésére, illetve hogyan tudják csökkenteni a gazdálkodók ezeket a hatásokat.

A kukorica korai fejlődéséhez fontos az optimális hőmérséklet

A kukorica egy melegigényes növény, meleg körülmények között fejlődik legjobban. A vetés korai szakaszában jelentős stressz éri a csírázó kukoricát, különösen, ha a vetés csapadékos hűvös idő után történik. Minél előbbre jön a vetés, annál nagyobb az esély a hűvös nedves viszonyokra. Ilyenkor az sem szokatlan, ha a mag az átázott talajban marad 2-3 hétig kikelés előtt. A Corteva szakemberei a hőmérséklet hatásának illusztrálására 3-3 korai, közepes és hosszú tenyészidejű hibridet csíráztattak 15 és 35°C között, figyelve a gyököcske és a rügyecske növekedési ütemét. Leggyorsabban 30°C esetén nőttek, de ettől magasabb hőmérsékletnél is gyors fejlődés volt tapasztalható, jelezve azt, hogy a csírázás és a kelés hőmérsékleti optimuma sokkal magasabb értéknél van, mint ami általános a termelésben. Az általánosan elterjedt ajánlás szerint akkor érdemes vetni, ha a talaj hőmérséklete legalább 10ºC, ezért lehet sokkal lassabb kelést tapasztalni a gyakorlatban. A tavaszi talajhőmérséklet azonban évről évre változik. A vetéskori talajhőmérséklet és az időjárási viszonyok rövidtávú alakulása jelentősen befolyásolja az egyöntetű növényállomány kialakulásának esélyét és az érhető maximális hozam mértékét

Milyen genetikai különbségek vannak a hideg talajokban történő kelés esetén?

A Corteva hibridkukoricái a stresszes körülmények közötti kelésre vannak nemesítve, annak érdekében, hogy ezzel is csökkentsék a gazdálkodók kezdeti kockázatait. Olyan hibridek választásával, amelyek jobb keléskori stressztűréssel rendelkeznek, csökkenthető a genetikai sebezhetőség, kiküszöbölhető a hideg talaj okozta termésveszteség. Annak érdekében, hogy megfelelő kelési besorolásokat tudjanak generálni, a vállalat több éven keresztül különböző helyszíneken teszteli a hibrideket a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt. A cél az, hogy a besorolások hozzárendelése előtt adatokat gyűjtsenek a korai stresszhatások különböző típusaiból.

Annak szemléltetésére, hogy a stresszhatások mekkora mértékben befolyásolták a kelést, a szakemberek különböző pontszámokkal látják el a hibrideket. A vizsgált változatok esetében a „kelési erély stresszes körülmények között” kategóriában a 4-es és a 6-os pontszámok kerültek kiosztásra. A stresszhatások növekedésével mind a kevésbé jól toleráló, mind a jobban toleráló hibrideknél a kikelt tőszám csökkenését tapasztalták. A 6-os pontszámmal rendelkező hibridek azonban magasabb korai kikelt tőszámot tudtak produkálni, mint 4-es pontszámmal rendelkezők.

A hidegstressz időzítése befolyásolja a csírázást

A korai vetés gyakran arra kényszeríti a vetőmagokat, hogy hideg vízzel hidratáljanak, ezáltal közvetlen fizikai károsodást okozva. Ha a száraz vetőmag hideg vizet szív magába egy hideg eső vagy olvadó hó következtében, az fagyási sérülést okozhat. A mag sejtmembránjai alacsony hőmérsékleten folyadék hiányban szenvedhetnek. Ilyen körülmények között a hidratációs folyamat a membránok felszakadásához vezethet. Ezután a sejtek tartalma átszivárog ezen a sérülésen és táplálékforrást biztosít a behatoló kórokozóknak. A hideg víz hasonlóan hatással lehet a növényke szerkezetére, amikor elkezd kikelni. A károsodás mértéke a magelhalástól a komolyabb rendellenességekig is terjedhet.

A hidegstressz időzítés hatása fontosságának megértése érdekében a Corteva szakemberei két hibridet - egy 4-es (átlag alatti) és egy 7-es (átlag feletti) „kelési erély stresszes körülmények között” pontszámút - feltekert törülközőkben hagytak csírázni 0, 24 vagy 48 órán keresztül 25°C-on. A hibrideket ezután három napig olvadó jég általi stresszhatásnak vetették alá, majd négy napig hagyták regenerálódni 25 °C-on. A hibrideket végül a normál növények száma alapján értékelték a csírázás százalékában.

A stresszhatásokkal járó események, például hideg eső vagy havazás előtt történő vetés jelentős tőszám veszteséget okozhat. A megfelelő tőszám elérésének esélyei nagymértékben megnövekednek, ha a vetőmagok legalább egy napig képesek csírázni melegebb, nedves körülmények között a hideg stresszhatásokkal járó események előtt. Ezenkívül magasabb stressztoleráló pontszámmal rendelkező hibridek kiválasztása segíthet mérsékelni a hidegstressz miatti tőszámveszteséget.

Az egyik ok, amiért a nedvesség felvétele közbeni hőmérséklet kritikus a kukorica kelése szempontjából, az az, hogy a magok nagyon gyorsan felszívják a csíráztatáshoz szükséges víz nagy részét. A vízfelvétel gyors ütemezésének szemléltetésére a kutatók a magokat 10 °C-os vízbe merítették 3 órára és 30, 60, 120 és 180 perces időközönként lemérték a súlyukat a vízfelvétel meghatározásához.

Az adatok azt mutatják, hogy a magok a legtöbb vizet telített körülmények alatt az első 30 perces időintervallumban szívják fel. Ha ez a korai vízfelvétel hideg hőmérsékleten következik be, az elpusztíthatja a magot, vagy rendellenes növekedést eredményezhet. A gazdáknak tehát nemcsak a talaj hőmérsékletét kell figyelembe venniük vetéskor, hanem azt is, hogy milyen hőmérséklet várható akkor, amikor a mag elkezdi gyorsan magába szívni a vizet. A melegebb, száraz talajba vetett vetőmag akkor is megsérülhet, ha a száraz időszakot hideg, nedves események követik.

A talajhőmérséklet ingadozása és a kelés viszonya

A gazdálkodók tavasszal gyakran korábban tudják elvetni a homokosabb talajú táblákat. Ennek oka, hogy gyorsabban kiszáradnak, mint a kötöttebb talajok. A korai vetés utáni tőszámcsökkenést azonban épp a homokosabb talajokon észlelték gyakrabban. Ezek a talajok porózusabbak és kisebb a víztartó képességük, mint a kötöttebb talajoknak. Éppen ezért általában nagyobb hőmérsékletingadozásokat lehet tapasztalni a talajban, amikor a tiszta éjszakák hideg levegőhőmérséklettel párosulnak, amelyek következtében szintén növekedési deformáció következhet be.

A Corteva szakemberei egy homokos talajú kutatóállomáson feljegyezték a talajhőmérséklet értékeit 5 cm mélységben. A talaj nappali hőmérséklete a vetés utáni első héten elérte a kukorica fejlődéséhez szükséges elfogadható szintet (10°C felett). A kora reggeli talajhőmérséklet azonban 3 °C-ra csökkent és néhány napon át a talajhőmérséklet különbsége reggel 6 és 18 óra között meghaladta a 6-7 °C-ot. Ezen a helyen átlagosan 16%-os tőszámveszteséget lehetett megfigyelni. Ez arra utal, hogy a vetés utáni nappali-éjszakai hőmérsékletingadozás további stresszt okozhat a csírázó kukoricában. A gazdálkodóknak a vetés megfelelő időpontjának kiválasztásakor tehát figyelembe kell venniük a várható éjszakai hőmérsékletet is.

A növényi maradványok is hatással vannak a talaj hőmérsékletére

A vetés időpontjának kiválasztásakor számításba kell venni egy másik tényezőt is, méghozzá a táblán lévő növényi maradványok mennyiségét. Ezek nagy mennyiségben kihívásokat jelenthetnek, ugyanis a maradványok általában megtartják a felesleges vizet és jelentősen csökkentik a talaj hőmérsékletét tavasszal, megfosztva a magot a gyors keléshez szükséges kritikus hőösszegtől. Ezek a körülmények a magok elhalását is elősegíthetik, különösen azokon a területeken, amelyek nem túl jó vízgazdálkodásúak.

A vállalat egyik állomásán a kutatók 2019 áprilisa közepén napközben 15 fokos hőmérsékleti különbséget figyeltek meg ugyanazon a területen a kevés növényi maradvánnyal borított talaj és a kb. 18 méterrel távolabb lévő szójabab maradvány alatti talaj között. A szakemberek azt is megállapították, hogy ha eltávolítják a maradványokat, akkor melegebb nappali hőmérséklet érhető el és gyorsabb lesz a keléshez szükséges hőösszeg felhalmozódása.

Milyen kapcsolat van a magelhalás és a stresszhatások megjelenése között?

A keléskori stressztűrés egy agronómiai jellemző, amely a szezon korai időszakában jelentkező abiotikus stresszel szembeni tolerancia genetikai variabilitását hivatott tükrözni. Ez nem a betegségekkel szembeni rezisztencia minősítése. A szezon korai időszakában jelentkező stressz elősegítheti a növénykék elhalását, ilyen például a hosszan tartó hűvös, nedves körülmény. A kelő növények sérülése szintén elősegíti az elhalást. Sérülést okozhat a fagyás, vagy akár a különböző rovarok is (például kukoricabogarak, lárvák és drótférgek).

Kórokozókkal erősen fertőzött környezetben a betegség fejlődése gyakran versenyben van a növény növekedésével. Sok kórokozó (köztük néhány Pythium faj) a 4.5-10 ºC-os hőmérsékleti tartományban a legaktívabb. Az ilyen alacsony hőmérsékleten a feltörekvő növénykék eleve érzékenyebbek, és gyakrabban alakul ki fertőzés. Az alacsony hőmérséklet akadályozza az tőszám beállását és növeli a fertőzésekkel szembeni sebezhetőséget. A gombaölő szerekkel végzett csávázások általában jó hatékonyságot biztosítanak a kártevőkkel szemben vetés után 10-14 napig. A védelem azonban csökken, ha a kelés ezen időszakon túl következik be.

Tippek a korai stresszhatások enyhítésére

A vetésidő az egyik legfontosabb tényező a megfelelő állomány eléréséhez. A tőszámcsökkenés valószínűsége várhatóan akkor lesz a legnagyobb, amikor hideg, nedves talajba vet az ember, illetve közvetlenül a hideg, nedves időjárás előtt. A Corteva szakértői szerint a kockázat csökkentése érdekében mindenkinek érdemes figyelembe vennie a következő tippeket:

  • Ha a vetési idő körül hideg időjárás várható, célszerű 1-2 nappal korábban abbahagyni a vetést. Hagyni kell, hogy a vetőmag hidratálódjon a melegebb talajokban, ezáltal minimalizálva a hideg okozta károkat.
  • Homokos területeken ügyelni kell arra, hogy az alacsony éjszakai hőmérséklet a talaj hőmérsékletét az ajánlott vetési hőmérséklet alá süllyesztheti. Lazább talajokon a nagy hőmérsékletingadozások is károsíthatják a kelést.
  • Ha valaki nagy mennyiségű növényi maradványt tartalmazó táblákra vet, érdemes megfontolnia a sávos talajművelést, vagy használjon nyitótárcsát a talaj gyorsabb felmelegedése érdekében.
  • A jobb keléskori stressztűrési pontszámmal rendelkező hibridek kiválasztása és a megfelelő csávázás segíthet csökkenteni a hidegstresszes körülmények között történő vetéssel járó kockázatokat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?