Fontos figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyarnak el kell intéznie május 20-ig

Fontos figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyarnak el kell intéznie május 20-ig

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő szaporítóanyag-előállítással és forgalmazással foglalkozók figyelmét, hogy tevékenységüket május 20-ig kell bejelenteniük a Nébih honlapján megtalálható szemlebejelentő lapon. Az alábbiakban íme néhány hasznos információ az egyes tevékenységekkel, az űrlapok letöltésével és beküldésével, valamint a származási igazolványokkal és a szőlőiskolai nyilvántartással kapcsolatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A „Szemlebejelentő – a 202... évi szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenységről” című éves bejelentőlap az alábbi tevékenységek szemle bejelentésére szolgál:

  1. szőlőiskolai szaporítás
  2. szőlő szaporítóanyag nagykereskedelem
  3. minősített törzsültetvény fenntartás
  4. szaporításra ideiglenesen engedélyezett növényállományról (ún. standard ültetvényről) történő szaporítás

Az első három esetben csak engedéllyel végezhető a tevékenység, ebből kifolyólag az érintettek rendszeres ellenőrzésben részesülnek. A standard ültetvényekről csak abban az esetben lehet szaporítóanyagot szedni, ha az adott évben bejelentik szemlézésre a Nébih részére, majd a növénytermesztési hatáskörben eljáró területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői leellenőrizték az ültetvényt.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál: itt lehet bejelenteni, ha valaki szünetelteti vagy megszüntette a tevékenységét, és adott esetben a szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély visszavonását kéri. Az elmúlt 3 évben szemlére bejelentett és a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői által szemlézett standard ültetvényekről az 5080. sz. nyomtatványt a Nébih Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya személyre szabottan küldi meg az ügyfelek részére. Akik csak szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi tevékenységet végeznek, valamint akik kizárólag törzsültetvénnyel rendelkeznek, azoknak önállóan kell letölteniük az éves szemlebejelentő lapot a Nébih honlapjáról, ezt követően kitöltve és aláírva, a május 20-ai határidőig visszaküldeniük. Ezen kívül az újonnan (ezévtől) szaporításra tervezett standard ültetvények szemlebejelentő lapját, az 5078. sz. nyomtatványt is önállóan szükséges lementeni a Nébih honlapjáról.

 

Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet) az alábbi beállításokat kell kiválasztani:

  • TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
  • ÜGYTÍPUS: Szőlő szaporítóanyag szemlebejelentő, vagy Szőlő STANDARD ültetvény éves bejelentése (5080), vagy Új szőlő STANDARD ültetvény bejelentése (5078)
  • CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír

A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is. A Nébih javasolja az ügyfélkapun bejelölni az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről. Felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy az e-Papír felület segítségével ügyeiket gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, továbbá az irat megérkezéséről igazolást is kapnak. Ügyfélkapu nyitását bármelyik kormányablakban vagy akár on-line is lehet kérni (https://nyilvantarto.hu/hu/ugyfelkapu_regisztracio).

Május 20-a nemcsak a tevékenység bejelentés, hanem a következő iratok kizárólag postán történő beküldésének határideje is:

  • a forgalmazás során kiállított származási igazolványok még be nem küldött hivatali (piros) példányai,
  • a szőlőiskolai nyilvántartási lapok első (piros) lapjai. (A szőlőiskolai nyilvántartási lapok kék (leltár) lapjainak beküldési határideje július 31.).

A szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalmazási tevékenységet végző ügyfelek új szőlő származási igazolvány tömb és szőlőiskolai szaporításokról szóló nyilvántartási lap tömb igényüket, valamint címkerendelésüket ügyfélkapun/cégkapun keresztül a megfelelő ügytípus kiválasztásával vagy az szgy-szap@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?