Elképesztő, ami a német földeken történik: aggasztó hírek láttak napvilágot

Elképesztő, ami a német földeken történik: aggasztó hírek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A melegedő éghajlat miatt a növények fenológiai fázisai előresiettek, és hiába melegebb a tavasz, a fagykárok kockázata növekszik. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD, Deutscher Wetterdienst) agrometeorológiai osztálya egy tanulmányban azt vizsgálta meg, hogy az éghajlatváltozás növeli-e a késői fagykárok kockázatát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megállapításaik szerint a magasabb tavaszi átlaghőmérséklet miatt Németországban is korábban kezdődik a növények fejlődése, ami növeli a késői fagykárok kockázatát, mivel a növények a fejlődés érzékeny szakaszában vannak. A globális felmelegedés ellenére a tavaszra oly jellemző hidegbetörések kockázata továbbra is fennáll - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A DWD az 1961 és 2020 közötti időszak meteorológiai és fenológiai adatainak értékelése során arra a következtetésre jutott, hogy míg az 1980-as évekig alig volt változás a hidegbetörések gyakoriságában, addig az utóbbi évtizedekben az április 1. és május 15. közötti időszakban a -2 °C alatti hőmérséklet valószínűsége összességében csökkent: az 1961 és 1990 közötti időszakban a -2 °C alatti fagy valószínűsége április 21-én valamivel kevesebb mint 30% volt, ami az elmúlt 30 évben 20% körüli értékre csökkent. Ugyanakkor például a cseresznyevirágzás kezdete most körülbelül kilenc nappal korábban kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a cseresznyevirágzás kezdete utáni fagyesemény valószínűsége Németországban átlagosan 19%-ról 27%-ra nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?