Durva, ami az osztrák gyümölcsösökben történt: aggasztó a helyzet a szomszédban

Durva, ami az osztrák gyümölcsösökben történt: aggasztó a helyzet a szomszédban

agrarszektor.hu
Helyenként mínusz 8 Celsius-fokos fagy pusztított az osztrák gyümölcsösökben. A károk a teljes gyümölcstermő terület körülbelül egyharmadát érintik, és komoly károkat okoztak a fenológiában a szokásosnál előrébb tartó növényekben. 

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elképesztő pusztítást okozott a fagy Ausztriában a gyümölcsösökben. Az átlagosnál melegebb márciusi időjárás miatt ugyanis az osztrák gyümölcsültetvények nagy részének fenológiai állapota 14 nappal járt előrébb a 10 éves átlagnál - írta meg a FruitVeB. Ezért okozott különösen nagy károkat az az április eleji hidegbetörés, ami mínusz 8 Celsius-fokos éjszakai fagyokat hozott Burgenland, Alsó-Ausztria és Stájerország területén. Elsősorban a csonthéjasoknál számoltak be jelentős kárról, de voltak olyan területek, ahol az almatermésűek sem úszták meg az intenzív lehűlést. Kajszinál egyes régiókban teljes terméskieséssel lehet számolni, ez már a gyorsfelmérés eredményeiből is látható. Az Österreichischen Hagelversicherung biztosító szerint a teljes osztrák gyümölcstermő terület egyharmadát, csaknem 4 ezer hektárt érintették a komoly fagyok, és az előzetes becslés szerint 35 millió euró lehet a kár - ennek végleges mértékét csak később lehet megállapítani. Ausztriában a 2016-os fagykár volt az eddigi legsúlyosabb, ez 200 millió euró körüli veszteséget okozott a termelőknek.

Az elmúlt hetekben tapasztalt fagyok a magyar gyümölcstermesztőket sem kímélték. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint a hazai korai érésű kajsziban szinte teljes termésvesztésre lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?