Durva, ami az osztrák gyümölcsösökben történt: aggasztó a helyzet a szomszédban

Durva, ami az osztrák gyümölcsösökben történt: aggasztó a helyzet a szomszédban

agrarszektor.hu
Helyenként mínusz 8 Celsius-fokos fagy pusztított az osztrák gyümölcsösökben. A károk a teljes gyümölcstermő terület körülbelül egyharmadát érintik, és komoly károkat okoztak a fenológiában a szokásosnál előrébb tartó növényekben. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elképesztő pusztítást okozott a fagy Ausztriában a gyümölcsösökben. Az átlagosnál melegebb márciusi időjárás miatt ugyanis az osztrák gyümölcsültetvények nagy részének fenológiai állapota 14 nappal járt előrébb a 10 éves átlagnál - írta meg a FruitVeB. Ezért okozott különösen nagy károkat az az április eleji hidegbetörés, ami mínusz 8 Celsius-fokos éjszakai fagyokat hozott Burgenland, Alsó-Ausztria és Stájerország területén. Elsősorban a csonthéjasoknál számoltak be jelentős kárról, de voltak olyan területek, ahol az almatermésűek sem úszták meg az intenzív lehűlést. Kajszinál egyes régiókban teljes terméskieséssel lehet számolni, ez már a gyorsfelmérés eredményeiből is látható. Az Österreichischen Hagelversicherung biztosító szerint a teljes osztrák gyümölcstermő terület egyharmadát, csaknem 4 ezer hektárt érintették a komoly fagyok, és az előzetes becslés szerint 35 millió euró lehet a kár - ennek végleges mértékét csak később lehet megállapítani. Ausztriában a 2016-os fagykár volt az eddigi legsúlyosabb, ez 200 millió euró körüli veszteséget okozott a termelőknek.

Az elmúlt hetekben tapasztalt fagyok a magyar gyümölcstermesztőket sem kímélték. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint a hazai korai érésű kajsziban szinte teljes termésvesztésre lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?