Lecsapott a Nébih a dunaföldvári piacon: tiltás és megsemmisítés lett a vége

Lecsapott a Nébih a dunaföldvári piacon: tiltás és megsemmisítés lett a vége

agrarszektor.hu
A Nébih szakemberei májusban ellenőrizték a dunaföldvári piacot, melynek során több száz, továbbértékesítésre teljesen alkalmatlan szőlő- és gyümölcs ültetési anyagot semmisítettek meg, valamint betiltották a helyszíni értékesítést. Az ellenőrök leggyakrabban a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs ültetési anyagok címkézése és a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hivatal közérdekű bejelentés alapján értesült a dunaföldvári állat- és kirakodóvásárban zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag értékesítésről. A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű a szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek. Az ellenőrök több száz oltvány értékesítése kapcsán észleltek szabálytalanságot, és rendeltek el helyszíni megsemmisítését, továbbá az árusítás azonnali betiltását. 5 esetben intézkedtek amiatt, mert az eladásra kínált szaporítóanyagokról kiderült, hogy a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem felelnek meg. Gyökércsomagolt gyümölcsoltványokat kínáltak eladásra, amelyek - csakúgy, mint a szabadgyökerű fás ültetési anyagok - a nyugalmi időszakon kívül már egyáltalán nem forgalmazhatóak - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakemberek a májusi ellenőrzés során az oltványokat már kihajtott, nagyon gyenge, megeredésüket és kiültetés utáni fejlődésüket lehetetlenné tévő élettani állapotban találták, ami már önmagában indokolta a forgalmazástól történő eltiltást. A legproblémásabb tételek - amelyek megsemmisítésre is kerültek-  málna, ribiszke és szőlő fajokból voltak. Az oltványok esetében az almatermésűek (alma, körte, birs) és a csonthéjasok (szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack és őszibarack) csoportjában történtek szabálytalanságok. 

Számos probléma merült fel a szőlő- és gyümölcs ültetési anyagok címkézésével is: egyes esetekben a címke teljesen hiányzott, máskor nagyméretű és színes, ám jelölésre és a szaporítás minőségének igazolására alkalmatlan fajképpel helyettesítették. A szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumokat (származási igazolvány, szállítólevél stb.) - egy kivételtől eltekintve - sem tudták az ellenőrzöttek bemutatni. Így joggal feltételezhető, -különösen a bogyós gyümölcs szaporítóanyagoknál, - hogy nem szabályos gyümölcsfaiskolákban szaporították őket.  Az a kereskedő, aki nem tartja be a jogszabályi előírásokat a szaporítóanyagok forgalomba hozatalánál, minőségvédelmi bírság kiszabására számíthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32