Biztató a helyzet a magyar földeken: ennek most sok gazda örülhet

Biztató a helyzet a magyar földeken: ennek most sok gazda örülhet

agrarszektor.hu
A kukorica és a napraforgó is jellemzően jó állapotban van Magyarországon, sokfelé szép termés ígérkezik, és a talaj is még csaknem országszerte tartalmaz kellő nedvességet. Az előttünk álló héten inkább csak a hét legvégén alakulhat ki számottevő csapadék, addig folytatódik a kánikula, ami gyorsítja az érést.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Múlt hét keddtől kezdve minden nap kisebb-nagyobb számban fordultak elő záporok, zivatarok Magyarország területén. A lehullott csapadék mennyisége azonban inkább csak az ország középső részén haladta meg a 10, helyenként a 20 mm-t, nagy területen 5 mm alatt maradt. Azonban pont ott, az Alföld középső részein esett több, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt azonban az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest a Szolnok - Jászberény - Sátoraljaújhely - Hajdúböszörmény térségben van - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentéséből.

A talaj felső 20 cm-es rétege csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közelien (40%) száraz a talaj. Aszályos területek is az Alföldön fordulnak elő. A hőmérséklet csúcsértéke egész héten 30 fok közelében, kissé a fölött alakult, sőt vasárnap már többfelé 35 fok köré emelkedett.

Mi a helyzet a kukoricával?

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a tejesérés, egyre többfelé a viaszérés állapotában járó állományoknak. Békés megyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett és az érésben előrébb járó táblák is.

Az előttünk álló héten kedden és szerdán az északi országrészben elszórtan kell záporra, zivatarra számítani, egyébként száraz idő valószínű, a hét végéig területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Előre láthatólag szombattól közelíti majd meg nyugat felől egy markáns hidegfront hazánkat, amely záporokat, vasárnaptól egyre többfelé esőt és lehűlést hoz. A talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző szombatig, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula: napközben többnyire 30-35 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól kezdődhet majd északnyugat felől jelentős lehűlés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?