Jó hírek jöttek a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

Jó hírek jöttek a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hét időjárási frontjai sokfelé hoztak csapadékot az országba, ami most leginkább a repce vetése miatt volt fontos. A következő 8-10 napban is az eddig lehullott esővel kell beérnünk, mert egy nagy kiterjedésű anticiklon hatására napos, száraz, késő nyári időre van kilátás, ami kimondottan jól jön az érésben lévő kapás növények és a gyümölcsök számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét az ország nagy részén még forró idővel indult, majd egy frontrendszer több hullámban szállított csapadékot és jelentős lehűlést egyaránt. Augusztus utolsó és szeptember első napjaiban országszerte hullott több-kevesebb csapadék, a Dunántúlon és a keleti országrészben többfelé 20-50 mm is esett, míg az Alföldön foltokban 5 mm-nél kevesebb. Az elmúlt 30 nap a keleti országrészben volt csapadékosabb az átlagnál, a Dunántúl nyugati, délnyugati kétharmadán az ilyenkor szokásosnál 20-50 mm-rel kevesebb hullott - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

A talaj felszín közeli rétege a legtöbb helyen bőven tartalmaz nedvességet, csak az Alföldön fordul elő foltokban szárazabb talaj. A középső és mélyebb rétegek országszerte szárazabbak, de nedvességtartalmuk jellemzően így is kielégítő, az Alföldön vannak nagyobb területek, ahol a felső egy méteres réteg nedvességtartalma kritikusan alacsony. 

A kukorica és napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadékra már nincs szüksége sem a kukoricának sem a napraforgónak. Az őszi káposztarepce vetése is elkezdődött, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

Az elkövetkezendő 8-10 napban napos, száraz, meleg időre van kilátás. A hét első felében lehetnek még gomolyfelhők az égen, de csapadék ezekből sem lesz, ezt követően pedig derült idő várható. A hétfői erős szél után kedden még nagy területen megélénkül az északkeleti szél, a hét további részében viszont mérsékelt marad a légmozgás. A talajok száradására lehet számítani, főként a felszín közeli rétegben várható számottevő nedvességvesztés. Melegszik az idő, a hőmérséklet csúcsértéke szerdától már 25-30 fok között alakul, reggelente pedig 11-16 fok közé hűl le a levegő, a hét második felében pár fokkal emelkednek a minimum értékek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?