Megjött a friss előrejelzés a földekről: ez most nagyon jót tett a növényeknek

Megjött a friss előrejelzés a földekről: ez most nagyon jót tett a növényeknek

agrarszektor.hu
A hétvégén átvonult hullámzó frontrendszer az Alföld és a Dunántúl eddig szárazabb területeit is alaposan megöntözte. A repcének igen nagy szüksége volt erre a csapadékra optimális korai fejlődéséhez. A napraforgó betakarítását bár hátráltatta az eső, és a nedvesség nem tett jót a kukoricának és az érésben lévő gyümölcsöknek sem, de a következő egy hét száraz, napos, meleg időjárása mellett hamar megszáradnak az állományok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten változékony, de többnyire az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk. Kedden érkezett egy gyenge hidegfront, amely a nyugati, és helyenként az északi országrészbe hozott 5-10 mm csapadékot, majd ezt követően csütörtökön és pénteken kis mennyiséget adó záporok fordultak elő. Már péntek este elérte hazánkat az a hullámzó frontrendszer, amely a hétvégén jelentős mennyiségű csapadékot okozott. Szombaton az ország déli, délnyugati felén esett 10-30 mm, vasárnap pedig a Dunántúl középső észak-déli sávjában, az Alföld déli, délkeleti részén, a Hortobágyon és az Északi középhegységben mérhettünk újabb 10-25 mm-t, de országszerte volt valamennyi csapadék mindkét napon. A déli országrészben sokfelé több eső esett a hétvégén, mint a megelőző harminc napban összesen derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. 

Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege Magyarország túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, a 30 napos csapadékösszeg azonban a legtöbb helyen még mindig jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A felső 20 cm-es talajréteg sokfelé telítődött nedvességgel, amiből a középső rétegekbe is jutott, de a fél méternél mélyebb talajréteg hazánk jelentős részén továbbra is igen száraz, ufgyanakkor az aszály már mindnehol megszűnt az országban.

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a szeptember nagy részét jellemző száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van. A magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, utána azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj. A hétvégi kiadós csapadék igen sokat jelentett a növény optimális korai fejlődéséhez.

A héten még visszatér a száraz, késő nyári, kora őszi időjárás. Sok lesz a napsütés, csapadék szombatig sehol sem várható, akkor is csak kevés helyen valószínű zápor, zivatar. A felszín közeli talajréteg fokozatos száradására lehet számítani. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek fölött alakul, napközben 23-28 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig 10-15 fok közé esik vissza a hőmérséklet, ennél pár fokkal hidegebb a fagyzugos helyeken lehet. Hajnalonként helyenként pára- és ködfoltok képződnek. Szombaton várható egy hidegfront átvonulása, melyhez kötődően több lesz a felhő, pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, és az addig gyenge vagy mérsékelt szél is megélénkül majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?