Itt a friss előrejelzés: mutatjuk, milyen idő vár a földekre a következő napokban

Itt a friss előrejelzés: mutatjuk, milyen idő vár a földekre a következő napokban

agrarszektor.hu
A múlt hét változékony, a hétvégén kimondottan csapadékos időjárása után a héten visszatért a száraz idő, jól lehet haladni az őszi betakarítással. Ugyanakkor a kellően átnedvesedett talaj kedvező feltételeket nyújt a repce korai fejlődéséhez és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is. A nagyrészt csapadékmentes időjárás a jövő hét közepéig folytatódik, bár szombaton egy gyenge hidegfront okozhat néhol kisebb esőt, záport, és vasárnap a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hét eleje óta nagyrészt napos, száraz idő tapasztalható az országban, hétfőn délelőttig az Alföld déli felén hullott még eső, majd ott is elállt. A múlt héten, különösen a hét második felében azonban számottevő mennyiségű csapadék esett, a Dunántúl jelentős részén, az Alföld déli felén és többfelé az északi országrészben is 20-60 mm közötti mennyiséget lehetett mérni, de 10-20 mm közötti összeg csaknem mindenütt hullott - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az augusztus utolsó napjai óta leesett csapadékmennyiség az ország nagy részén 20 és 60 mm között alakul, azzal együtt is, hogy szeptemberben előfordultak hosszabb száraz időszakok is.

10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 27-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 27-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 27-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 27-ig (mm)

A hétvégi esők a felszín közeli talajréteget sokfelé telítették nedvességgel, és a felső 20 cm-es réteg azóta is csaknem telített állapotban van. Az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 26-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 26-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 26-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 26-án (%)

Az elmúlt öt illetve tíz nap átlaghőmérséklete azzal együtt is 3-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásos értékeknél, hogy a hétvégén átvonult frontrendszer az ország nagy részén csaknem 10 fokkal visszavetette a maximum értékeket, szombaton és vasárnap napközben alig melegedett a levegő, vasárnap a keleti, északkeleti országrész kivételével 20 fok alatt alakult a csúcshőmérséklet. Hétfőtől azonban visszatért a meleg idő, azóta ismét 26-29 fokokat mérhetünk napközben, az egyre hosszabbodó éjszakák azonban hűvösek maradtak, ilyenkor 10-15 fok közé hűl le a levegő.

Maximum hőmérsékletek 2023. szeptember 27-én (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. szeptember 27-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. szeptember 28-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. szeptember 28-án (Celsius-fok)

A kukorica és napraforgó beérett, utóbbi növény aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a szeptember nagy részét jellemző száraz, meleg időjárás kedvező volt. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a korábban elvetett állományok már sziklevelesek. A magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, utána azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj. A hétvégi kiadós csapadék igen sokat jelentett a repce optimális korai fejlődéséhez, ahogy az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink szeptember közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban további jelentős csökkenés tapasztalható az index értékében. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció sem olyan zöld már, mint a nyár derekán. Ezt a folyamatot ellensúlyozza kissé, hogy a tarlók sokfelé kizöldültek a nyár végére, szeptemberre, ugyanakkor az elvetett repce táblák még jórészt növénymentesek. Az anomália térképen az Alföld déli, délkeleti és középső területein már augusztusban megjelent nagy kiterjedésű vörös folt, ahol a csapadékhiány miatt a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke, tovább nőtt az előző időszakokhoz képest, a Dunántúl keleti részére is kiterjedt. Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1480 és 1720 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. A kukorica az éréshez szükséges mennyiséget már bőven elérte. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg a tavalyi évhez képest, jelenleg mintegy 10-50 foknap a hiány, és az utóbbi hetekben egyre csökken. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már jelentős, 40-100 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történt.

Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 26-án (foknap)
Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 26-án (foknap)

Az előttünk álló napokban folytatódik az ilyenkor szokásosnál melegebb, nagyrészt napos, száraz időjárás. Szombaton egy gyenge hidegfront vonul át fölöttünk, ezért akkor átmenetileg több lesz a felhő, és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A hőmérséklet péntekig az eddig is jellemző 25-29 fok között alakul, majd a front mögött vasárnap országszerte visszaesik néhány fokkal. Hétfőn és kedden ismét nagyrészt napos, száraz időre van kilátás 25 fok körüli csúcsértékekkel. Az éjszakai lehűlések mértéke nem változik számottevően, 10-15 fok közötti minimum értékek lesznek jellemzők, hajnalonként helyenként pára- és ködfoltok képződnek. A talaj felszín közeli rétege tovább szárad, szikkad majd. Újabb hidegfront jövő szerdán várható, amikor előreláthatóan többfelé lehet esőre is számítani, és a jövő hét második felében 20 fok körüli értékekre hűl le a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?