Ez elképesztő: így trükköznek a lengyelek és az oroszok az almával

Ez elképesztő: így trükköznek a lengyelek és az oroszok az almával

agrarszektor.hu
Az EastFruit ukrán elemzői szerint a lengyel gazdák a tilalom ellenére szép csendben továbbra is almával látják el Oroszországot, és ezzel jó pénzt keresnek. Ugyanakkor rendszeresen követelik, hogy tiltsák be az élelmiszerek importját Ukrajnából, abból az országból, amely az orosz agresszortól magát és Európát is védi - állítják az ukrán elemzők.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az Oroszországba irányuló uniós almaimport-tilalom ellenére 2023 első fél évében az EastFruit becslései szerint 50-70 ezer tonna lengyel frisspiaci alma talált gazdára a Nagy Medvénél. Hogyan sikerül Lengyelországnak kijátszania a tilalmat? Leginkább Kazahsztán és Fehéroroszország segít a lengyel termelőknek és kereskedőknek, ugyanis ezekbe az országokba, amelyek Oroszországgal együtt az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai, nem tilos az alma exportja. A kazah és belarusz kereskedők meglehetősen aktívan használják ki ezt a lehetőséget arra, hogy re-exportálják a lengyel almát az orosz piacra - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen az ilyen műveletek Kazahsztánban és Fehéroroszországban nem legálisak, mivel az alma eredetére vonatkozó dokumentumokat kicserélik, de a szabályozó hatóságok minden országban szemet hunynak e tevékenység felett. Ráadásul Oroszország is erősen ösztönzi a “szürkeimportot”. Ezt abban az esetben “párhuzamos importnak” lehetne nevezni, ha a lengyel beszállítók nem tudnák, hogy ki lesz az alma végfogyasztója. Ez azonban nem így van, az EastFruit információi szerint a lengyel beszállítók pontosan tudják, hogy az alma Oroszországba fog kerülni, de a bevétel érdekében szemet hunynak afelett, hogy a háborús agresszorral üzletelnek. Sőt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a tényt elrejtsék a nyilvánosság elől.

A lengyel külkereskedelmi statisztika hivatalos adatai 2023 első hat hónapjára vonatkozóan azt mutatják, hogy 43,2 ezer tonna friss almát exportáltak Kazahsztánba, 26,5 ezer tonnát pedig Fehéroroszországba. Így az ezen országokba irányuló szállítások összmennyisége megközelítette a 70 ezer tonnát, ami a Lengyelországból ebben az időszakban exportált összes alma több mint 15%-át teszi ki. A Lengyelországból származó alma célországai között vezető helyen állt még Románia 47,8 ezer tonnás mennyiséggel, Egyiptom 36,7 ezer tonnával, és a harmadik helyre felzárkózott egy új piac, India, amely eddig az idén 25,3 ezer tonna lengyel almát vásárolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01