2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Most kell észnél lenni: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie Magyarországon

Most kell észnél lenni: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie Magyarországon

agrarszektor.hu
Jelentős problémát okozott idén a cukorrépa termesztők számára a világon szinte mindenhol előforduló polifág gomba, a Macrophomina phaseolina. A fertőzés hatására a cukorrépa hervad, fonnyad, szárad, aztán elpusztul, az elhalás a gyökerekben a külső részektől halad befelé, a répa pedig összezsugorodik, szinte mumifikálódik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fertőzés miatt a cukorrépa nem használható cukorgyártásra, értéke semmisé válik, ennek ellenére be kell takarítani, különben még a következő években is fertőzési gócpontként lenne jelen. A veszteség akár 100% is lehet - írja a NAK. A cukorrépa termesztők számára fontos információ, hogy a gombafertőzés esetén is lehetséges a vis maior bejelentés. Amennyiben a termelő nem jelent vis maior-t, de szállít a gyárnak valamilyen mennyiséget, akkor a termeléshez kötött támogatás oldaláról igazolható a termelés, így megkaphatja a támogatást (a Magyar Államkincstár nem a mennyiséget, hanem a szállítás tényét ellenőrzi).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31