Most kell észnél lenni: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie Magyarországon

Most kell észnél lenni: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie Magyarországon

agrarszektor.hu
Jelentős problémát okozott idén a cukorrépa termesztők számára a világon szinte mindenhol előforduló polifág gomba, a Macrophomina phaseolina. A fertőzés hatására a cukorrépa hervad, fonnyad, szárad, aztán elpusztul, az elhalás a gyökerekben a külső részektől halad befelé, a répa pedig összezsugorodik, szinte mumifikálódik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fertőzés miatt a cukorrépa nem használható cukorgyártásra, értéke semmisé válik, ennek ellenére be kell takarítani, különben még a következő években is fertőzési gócpontként lenne jelen. A veszteség akár 100% is lehet - írja a NAK. A cukorrépa termesztők számára fontos információ, hogy a gombafertőzés esetén is lehetséges a vis maior bejelentés. Amennyiben a termelő nem jelent vis maior-t, de szállít a gyárnak valamilyen mennyiséget, akkor a termeléshez kötött támogatás oldaláról igazolható a termelés, így megkaphatja a támogatást (a Magyar Államkincstár nem a mennyiséget, hanem a szállítás tényét ellenőrzi).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55