Jön a vihar: narancs riasztást adott ki az OMSZ ezekre a megyékre

Jön a vihar: narancs riasztást adott ki az OMSZ ezekre a megyékre

MTI
Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatarok veszélye miatt is érvényben van a másodfokú riasztás.   yes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet, a hevesebb zivatarok környezetében pedig a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Az előrejelzés szerint pénteken egy gyors mozgású hidegfront vonul át az országon, amelynek környezetében, nagy területen óránként több mint 70 kilométeres széllökésekre kell számítani. A hidegfront mentén délután zivatarok, a déli, délnyugati országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak.

A zivatarokat óránkénti 80-90 kilométeres sebességet meghaladó széllökések kísérhetik, a hevesebb zivatarokhoz 90-100 kilométer/órás lökések is társulhatnak. Emellett apró szemű jég, illetve intenzív csapadék is kísérheti egyes gócokat. Estétől a légmozgás várhatóan jelentősen veszít erejéből és a zivatartevékenység átmenetileg megszűnik.

Emellett az ország északi felén pénteken késő délutánig, estig további kiadós csapadék várható, összességében a nap végére néhol a 40-50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Szombat hajnalban a délnyugati országrészben ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok képződéséhez, amelyeket felhőszakadás kísérhet. Szombaton napközben is várható még az ország déli felében zivatar felhőszakadással, majd késő délutánra, estére ott is megnyugszik a légkör.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03