Viharokkal csap le a hidegfront az országra: mutatjuk, hova, mikor ér

Viharokkal csap le a hidegfront az országra: mutatjuk, hova, mikor ér

agrarszektor.hu
Csak hétfő délután éri el az ország nyugati területeit a várva várt hidegfront. Ezután azonban lassulás várható a mozgásában, és ezt követően csak a hét közepén távozik kelet, északkelet felé.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A hét elején a nyugati tájakon már érezhető lesz a felfrissülés, köszönhetően annak a lassan mozgó, hullámzó hidegfrontnak, ami szerdára keleten is véget vet a forróságnak - olvasható az Időkép.hu oldalán. Mint írták, hétfőn így már több lesz a fátyolfelhő az ország fölött, délután nyugaton a gomolyfelhőzet is erősebben megnövekszik, és ott már záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok jelzik majd a front érkezését. A Dunántúlon északiasra fordul, a Dunától keletre még déli-délkeleti marad a légmozgás iránya, többfelé élénk, erős, zivatarok idején viharos széllökések kísérhetik. Nyugaton már 30 Celsius-fok alatt, máshol még 31 és 38 Celsius-fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten, délkeleten lesz.

A hidegfront várható elhelyezkedése kedd délben az ECMWF modell előrejelzése alapján (forrás: Időkép.hu)
A hidegfront várható elhelyezkedése kedd délben az ECMWF modell előrejelzése alapján (forrás: Időkép.hu)

Kedden fokozatosan kelet felé fog haladni a hidegfront, de keleten, északkeleten még marad a kánikula, az ország északkeleti csücskében 34-35 Celsius-fok is lehet. A Tiszától nyugatra viszont jellemzően 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, de hideg nem lesz, a 25 Celsius-fokot várhatóan még mindenhol eléri a hőmérséklet. Szeles idő várható, és többfelé kell számolni záporokkal, zivatarokkal, helyenként heves zivatarokkal, amiket felhőszakadás, szélvihar és nagyobb méretű jég kísérhet.

Szerdára a front előreláthatóan még a keleti, északkeleti tájakon okozhat záporokat, zivatarokat. A nyugatira-északnyugatira forduló szél sokfelé élénk, erős lesz. Keleten is mérséklődik a kánikula, itt 28-29 Celsius-fok körül, máshol 22 és 27 Celsius-fok között alakulhatnak a maximumok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03