Hatalmas vihar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Hatalmas vihar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Pénteken előbb az északi, északnyugati, majd a keleti országrészben is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Este egy újabb zivataros rendszer érkezhet Magyarország fölé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken zivatarveszély miatt szinte az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést rendelt el. Az ország középső részén a felhőszakadás veszélye miatt, a délkeleti megyékben pedig a magas középhőmérséklet miatt van érvényben másodfokú figyelmeztetés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pénteken késő délutánig az északi, északnyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zivatar. Késő délutántól a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. Eközben este délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket. Szombaton délutánig nyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki - délről észak felé haladó - zivatarok, heves zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is lehet. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka délnyugaton és a középső tájakon, holnap az esti óráktól a középső és délkeleti tájakon legnagyobb az esély erre. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több lehullhat 24-36 óra alatt. A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Vas vármegyék kivételével az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt. A fenti négy vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ezenkívül Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Somogy, Tolna és Zala vármegyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el ugyanezen okból kifolyólag.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken az ország délkeleti felén fokozódik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul (zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet). Békés és Csongrád-Csanád vármegyékre másodfokú, figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt. Ezzel szemben Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyékben elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el. Szombaton a Dél-Alföldön már csak kevés helyen lehet 25 fok körül a napi középhőmérséklet.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?