Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Erősen esős idő várható a hétvégén, az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott a zivatarok, felhőszakadások és esők veszélye miatt. Zivatarveszély miatt szinte az ország teljes területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a felhőszakadás veszélye miatt pedig az északnyugati területek kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetést kellett kiadni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot - olvasható a met.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország szinte teljes területére. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben ugyanakkor csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Felhőszakadás veszélye miatt két vármegye kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Csak Győr-Moson-Sopron és Vas megyében nem kell felhőszakadástól tartani a nap során.

Esőveszély miatt az ország középső részén első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyékre másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombat este egyre aztán inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna. Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható további zivatartevékenység, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-40, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Csak az éjszaka folyamán kezd csillapodni a légkör.

A hétvégén a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben mindkét nap területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?