Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Erősen esős idő várható a hétvégén, az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott a zivatarok, felhőszakadások és esők veszélye miatt. Zivatarveszély miatt szinte az ország teljes területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a felhőszakadás veszélye miatt pedig az északnyugati területek kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetést kellett kiadni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot - olvasható a met.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország szinte teljes területére. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben ugyanakkor csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Felhőszakadás veszélye miatt két vármegye kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Csak Győr-Moson-Sopron és Vas megyében nem kell felhőszakadástól tartani a nap során.

Esőveszély miatt az ország középső részén első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyékre másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombat este egyre aztán inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna. Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható további zivatartevékenység, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-40, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Csak az éjszaka folyamán kezd csillapodni a légkör.

A hétvégén a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben mindkét nap területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?