Jégeső jöhet szombaton: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Jégeső jöhet szombaton: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Zivatarok veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Pest, Nógrád, Bács-Kiskun vármegyére, valamint a dunántúli vármegyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés szerint ezekben a vármegyékben zivatar alakulhat ki szombaton, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésben azt írták: szombatra virradó éjszaka északnyugat felől kissé már labilizálódik a légkör, hajnaltól a záporok mellett esetleg zivatar is kialakul. Hozzátették: szombaton a Dunántúl északi és nyugati részén a legjobbak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Közölték azt is, az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő zivatarokból délután, este helyenként 70 kilométer/óra feletti széllökés és jégeső is várható. A zivatarok a Dél-Dunántúlra és a Duna vonalától keletre is átterjedhetnek.

Szombaton délután az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Zala vármegyében hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is, ezért másodfokú riasztást adtak ki a vármegyére. Emellett zivatar veszélye miatt elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém vármegyék területén. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton elsősorban a Dunántúl nyugati részén labilizálódik a légkör, amelynek hatására zivatarok kialakulására kell számítani a kora délutáni óráktól kezdődően. Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő cellákat helyenként 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökés, - döntően 1-2 centiméteres, egy-egy helyen 2 centiméternél nagyobb - jég, valamint intenzív csapadékhullás kísérheti. A zivatarok este - kisebb számban - a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek. Vasárnap az ország keleti felében válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, a zivatarokat átmeneti szélerősödés és helyenként apró szemű jég kísérheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 6. 06:03