Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

MTI
Jövőre a gazdálkodók már nem mentesülnek a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új uniós előírásai alól, de a változásokról tájékozódhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online összefoglalójából - közölte a NAK az MTI-vel.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU Közös Agrárpolitikájának vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó szabályai a korábbinál is nagyobb körültekintést követelnek meg a termelőktől, szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük - indokolták a kiadvány megjelentetését. Hozzátették, hogy az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó vetésváltási és parlag-kialakítási kötelezettségek alól csak átmenetileg, a világszintű élelmiszerellátási nehézségek miatt adott mentességet az Európai Bizottság, Magyarország más tagállamokkal együtt hiába kért hosszabbítást. 

Az új szabályrendszerből a NAK közleménye kiemeli: az egyik előírás szerint két egymást követő évben a gazdák nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanazon a területen. Egy másik megtiltja például költési és fiókanevelési időszakban a sövények és fák kivágását, előírja a védett tájképi elemek megőrzését, többek között a fákét, bokorcsoportokét, tavakét. Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-től augusztus 31-ig tart, ez alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról és a tarlómaradvány-takarásról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?