Hatalmas biznisz a magyar földeken: az egész világon tarolnak ezek a vetőmagok

Hatalmas biznisz a magyar földeken: az egész világon tarolnak ezek a vetőmagok

agrarszektor.hu
A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén, Siófokon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy István beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzései nem változtak az elmúlt három évtizedben: mindig a magyar vetőmag előállítás fenntartásáért dolgoztak. Mindenkor olyan termékeket biztosítottak, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági és nem utolsó sorban környezeti, éghajlati viszonyokat is. A tárcavezető hangsúlyozta, a szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra - tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a vetőmag ágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, ezért közösen kell dolgozunk azon, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot - fejtette ki Nagy István.

A miniszter elmondta, Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4%-án termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának a vetőmagját. A vetőmag-előállítás évjárattól függően 100-120 ezer hektáron folyik - fűzte hozzá Nagy István.

A tárcavezető kiemelte, a szakmai szövetség munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vetőmagkivitel stabil lábakon álljon. A búza vetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába. A napraforgó vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett. A kukorica vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására.

A vetőmagszektor az agrárium egyik kiemelt területe, mind a mennyiségi, mind a minőségi mutatókat nézve szoros összefüggésben van a mezőgazdaság teljesítményével - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A szakember rámutatott: mint az agrárium minden területén, a vetőmagtermesztés esetén is számos kihívással kellett szembenézni az elmúlt időszakban. A tavalyi, történelmi mértékű aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növénytermesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta. Az aszály ugyanakkor ismételten rávilágított a hazai öntözésfejlesztés fontosságára, a csatornarendszerek rehabilitációjára, amelynek fejlesztése a közeljövő egyik legnagyobb közös feladata lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?