Már nem a lucfenyő a karácsony sztárja? Ez a fajta taszította le a trónjáról

Már nem a lucfenyő a karácsony sztárja? Ez a fajta taszította le a trónjáról

agrarszektor.hu
Surd az ország legnagyobb karácsonyfa-termesztő faluja, ahol szinte mindenki ezzel foglalkozik. A klímaváltozás miatt ugyanakkor egyre költségesebb a termelés, amit a vásárlókkal sem tudnak megfizettetni - mondta el Kanász János. A Zala vármegyei település polgármestere beszélt arról is, hogy az utóbbi időben nagyot zuhant a luc népszerűsége, a legtöbben már a nordmann fenyőt keresik.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Kevesebb mint hatszázan élnek Surdon, mégis, a település lakosságának a 98%-a fenyőfával foglalkozik. Erről Kanász János, a település polgármestere beszélt, aki azt is elmondta: a helyi emberek nagy része csak ebből a tevékenységből él, de a többi lakosnak is van fenyőfája, nekik azonban ezen elfoglaltság mellett van külön munkahelyük is - írta meg az Infostart.

A Zala vármegyei községben élők mindennapjait mintegy 50 éve tölti ki a fenyőfatermesztés. Egy olyan tevékenységről, munkáról van szó, amely generációról generációra öröklődik át, a fiatalok megtanulják a szülőktől, nagyszülőktől. A polgármester megfogalmazása szerint „benne van a vérükben” ez az egész és nagyon élvezik, hogy csinálhatják. Ugyanakkor elismerte, hogy a klímaváltozás hatásait ők is megérzik, sokkal jobban oda kell figyelniük a termesztéssel kapcsolatos teendőkre, így például többet kell permetezni.

Árat kellene emelni, de nem lehet

Az árak nagyon megemelkedtek, így értelemszerűen a fenyőfa árát is meg kellene emelni, a polgármester szerint körülbelül 15-20%-kal, de ezt nem teszik meg, mert „az emberek már nem bírják el”. Mint mondta, az ünnep közeledtével nemcsak fenyőfát, hanem élelmiszert, ajándékokat is vásárolnak az emberek, akiknek ez rengeteg pénzbe kerül, amit ők megértenek, tudomásul vesznek.

Kanász János szerint hasonló szezonjuk lesz, mint tavaly, és az árakban sem lesz komoly eltérés, ugyanakkor természetesen a kereslet és a kínálat határozza meg, hogy mennyibe kerül egy-egy fenyőfa. Kanász János úgy véli, lesznek olyan kereskedők, akik néhány százalékot emelnek, a legtöbb helyen azonban nagyjából a tavalyi áron lehet majd fát venni.

A nordmann fenyő lett a legkeresettebb a magyarok körében

A legkeresettebb fenyőfa az elmúlt években a luc volt az illata miatt, a surdi polgármester szerint viszont mára változtak a trendek, már a nordmann fenyőt „viszik a legjobban”, mert a tűlevelei később hullanak le. Kanász János elismerte, hogy

az igaz, hogy a lucnak jó illata van, csak az a gond vele, hogy miután beviszik a lakásba, 6-7 nap múlva már elkezd hullani. A nordmann viszont másfél hónapig is kibírja, könnyű díszíteni is – szemben az ezüstfenyővel, ami szintén hamar lehullik.

A nordmann fenyő a Kaukázusban őshonos faj, de Magyarországon is minden gond nélkül lehet termeszteni. Kanász János kifejtette: ez a fajta fenyő vált trendivé idehaza, a vevők 85%-a nordmannt vásárol. Beszélt arról is, hogy bár a klímaváltozáshoz alkalmazkodniuk kell, szerencsére nem gyérül a faállomány, a hazai fenyőfatermesztés tudja fedezni a vásárlói igényeket. Lesz fenyőfa bőven - nyugtatott meg mindenkit Kanász János. Mint fogalmazott, az lenne az ideális, ha nem hoznának be külföldről, mert el tudnák látni a piacot. Elmondta: csak Surdról évente 600-700 ezer, míg a környező településekkel együtt körülbelül másfél millió fenyőfát visznek el, melyek zöme magyar gazdára talál, és ebben még nincsenek benne az erdészetek, gazdaságok eladásai.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03