A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar növényekről

A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar növényekről

agrarszektor.hu
A Kárpát-medencében mintegy 2700 növényfaj eltér nyugat- és észak-európai fajtársaikétól a szárazabb éghajlat miatt: kisebbek például a leveleik és a magtömegük. A pannon botanikai régió növényei nem csupán faji hovatartozásuk, hanem mérhető tulajdonságaik alapján is megjelennek egy új, kereshető adatbázisban, ami laikusok számára is értékes információkat tartalmaz.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Két évtizedes adósságot egyenlítettek ki a Debreceni Egyetem munkatársai. Öt éves munka után idén ősszel befejezték a Pannon régió növényfajainak jellegeit és tulajdonságait összegző adatbázist - olvasható a 24.hu oldalán. Az interneten szabadon elérhető PADAPT (Pannonian Database of Plant Traits) névre keresztelt gyűjtemény hazai és nemzetközi szinten is alapvető információkkal segíti a kutatókat számos tudományterületen a botanikától az ökológiáig, a természetvédelemig, illetve a laikusok számára is hasznos adatokat tartalmaz az egyes fajok jellemzőiről, elterjedéséről, védettségéről vagy akár inváziós mivoltáról.

Folyamatosan változik a lista

Török Péter, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát, a HUN-REN-UD Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a PADAPT-projekt vezetője a portálnak elmondta, hogy Pannónia a lényegében a mai Dunántúlt magában foglaló egykori római provincia neveként ismert, de más tudományágakban, a botanikában például nem ezt jelenti. A Pannon biográfiai régió többnyire a Kárpát-medence alföldi, dombvidéki területeit jelenti a magasabb hegységek kivételével, akár úgy is mondhatjuk, hogy a „medence alját”.

Ezen a területen mintegy 2700 edényes növényfaj él - harasztoktól „felfelé” a rendszertanban, a mohák például már nem tartoznak ide -, de teljes régiós adatbázis ide vagy oda, pontos számot nem lehet mondani. A lista ugyanis folyamatosan változik a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatására érkező idegenhonos fajok térhódítása vagy akár őshonos fajok eltűnése miatt is.

A témához képest nem rég, 2009-ben jelent meg a legújabb magyar növényhatározó, mára ahhoz képest is több tucatnyi (nagyságrendileg 30-50) fajjal bővült hazánk flórája

- mondta el Török Péter.

Nyilván idő kérdése, amíg egyes növények magyarországi megtelepedése, természetes úton való terjedése tudományosan is bizonyítottá válik, jórészt ezért a számokat illető bizonytalanság. Éghajlatunk egyre inkább a most még mediterránnak nevezett jegyeket mutatja, ami a meleg- és szárazságtűrő növényeknek kedvez. Már a banán is megél, egyre jobban terem a füge, de az éremnek van egy másik, sötét oldala is: a hűvösebb, nedvesebb környezetet kedvelő fajok lassan visszaszorulnak, illetve kipusztulnak. Ne menjünk messzire, a bükkről egy egész hegység kapta nevét, mégis az előrejelzések szerint az évszázad végére eltűnhet Magyarországról.

A PADAPT több területen is felhasználható

A PADAPT-hoz visszatérve, mint említettük, a teljes pannon növényvilágot - pontosabban a valódi szállítószövettel rendelkező növényeket - lefedő, kereshető adatbázis elsősorban tudományos kutatások támogatására szolgál, de az érdeklődő laikust is segíti. Nem egy szűk felsorolás, hanem nemzetközi szabványok alapján tartalmazza mérhető jellemzőit, jellegeit - és ez a dolog lényege.

A lényeg, hogy a növények ne csupán faji hovatartozásuk, hanem mérhető tulajdonságaik alapján is megjelenjenek egy adatbázisban. Ezt elterjedésükkel kiegészítve egy adott élőhelyről és növényi közösségének működéséről is fontos információkat ad

- magyarázta Török Péter.

Szárazabb, és csak még szárazabb lesz

És miért van szükség saját adatbázisra, amikor már hosszú ideje kiváló nemzetközi gyűjtemények érhetők el több tízezer fajjal? Azért, mert egyrészt számos hazai faj adata egyáltalán nem található meg bennük, vagy a hazánkban is őshonos növényekről ezek az adatbázisok jellemzően Nyugat- és Észak-Európából, vagyis atlantikus és boreális klímáról származó adatokat tartalmaznak. Közép-Európa és a Kárpát-medence jóval szárazabb, az eltérő környezet pedig hatással van a növényfajok jellegére és tulajdonságaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58