Kész, vége? Tényleg eltűnhet a mák Magyarországról?

Kész, vége? Tényleg eltűnhet a mák Magyarországról?

agrarszektor.hu
A mák a karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen eleme, hiszen nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül. Ami azonban a képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ráadásul drágul is, nem kicsit. Ezt jól alátámasztja az is, hogy a termőterület egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott. De, hogy pontosan mire lehet számítani az idei szezonban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint látszik, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, a kérdés pedig az, hogy mégis, miért Érdemes tudni, hogy a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma lehet - és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint a mák - beleértve az étkezési, ipari és takarmánymákot is - termőterülete az alábbiak szerint alakult az elmúlt években:

  • 2018-ban 3272 hektár
  • 2019-ben 5531 hektár,
  • 2020-ban 6761 hektár,
  • 2021-ben 6546 hektár,
  • míg 2022-ben 3359 hektár.

A KSH adataiból továbbá az is kiderült, hogy az étkezési mák ára az elmúlt években nem sokat változott:

  • 2018-ben 1464,00 forint,
  • 2019-ben 2096 forint,
  • 2021-ben 2088 forint,
  • 2022-ben pedig 2 309,00 forint volt.
  • 2020-ban a koronavírus miatt nem állnak rendelkezésre pontos adatok.
EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban, piacokon?

A mák nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, ez tény. Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.

A klímaváltozás árnyékéban

Ahogyan lapunk korábban megírta, klímaváltozás nagyon megnehezítette és meg is nehezíti a termelést. A Nébih is megerősítette akkor: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01