Kész, vége? Tényleg eltűnhet a mák Magyarországról?

Kész, vége? Tényleg eltűnhet a mák Magyarországról?

agrarszektor.hu
A mák a karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen eleme, hiszen nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül. Ami azonban a képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ráadásul drágul is, nem kicsit. Ezt jól alátámasztja az is, hogy a termőterület egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott. De, hogy pontosan mire lehet számítani az idei szezonban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint látszik, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, a kérdés pedig az, hogy mégis, miért Érdemes tudni, hogy a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma lehet - és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint a mák - beleértve az étkezési, ipari és takarmánymákot is - termőterülete az alábbiak szerint alakult az elmúlt években:

  • 2018-ban 3272 hektár
  • 2019-ben 5531 hektár,
  • 2020-ban 6761 hektár,
  • 2021-ben 6546 hektár,
  • míg 2022-ben 3359 hektár.

A KSH adataiból továbbá az is kiderült, hogy az étkezési mák ára az elmúlt években nem sokat változott:

  • 2018-ben 1464,00 forint,
  • 2019-ben 2096 forint,
  • 2021-ben 2088 forint,
  • 2022-ben pedig 2 309,00 forint volt.
  • 2020-ban a koronavírus miatt nem állnak rendelkezésre pontos adatok.
EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban, piacokon?

A mák nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, ez tény. Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.

A klímaváltozás árnyékéban

Ahogyan lapunk korábban megírta, klímaváltozás nagyon megnehezítette és meg is nehezíti a termelést. A Nébih is megerősítette akkor: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?