Újabb tiltakozás az ukrán áru ellen

Újabb tiltakozás az ukrán áru ellen

agrarszektor.hu
Az EU-nak és tagállamainak fel kellene hagyniuk az Ukrajnából származó vámmentes, de alacsony minőségű mezőgazdasági termékek behozatalával - áll a cseh, magyar, lengyel és szlovák gazdaszervezetek által a kormányaikhoz intézett felhívásban, amelyben közös megközelítést, valamint a gazdák és a termelők érdekeinek védelmét szorgalmazzák. A visegrádi kormányokhoz intézett felhívás a szervezetek képviselői által aláírt közleményt követi, amelyet a napokban vitattak meg.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az állattenyésztés 1990-es évek óta bekövetkezett mintegy harmadával történő csökkenése miatt több millió tonna gabonát vagyunk kénytelenek exportálni a nyugati piacokra, amelyeket most az ukrán termelés foglal el. Ennek nem kell megfelelnie a szigorú minőségi előírásoknak, mint ahogy az ukrán gazdaságoknak sem kell megfelelniük az Európai Unió közös agrárpolitikájából eredő előírásoknak és szabályozásoknak

- mondta a találkozón Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke.

Eltérően látják a problémát

A közös közlemény felszólítja a visegrádi kormányokat, hogy "összehangoltan lépjenek fel a saját érdekeik védelmében a gazdák és az élelmiszertermelők érdekében, és terjesszék ki az egyoldalú importtilalmat bizonyos árucikkekre a területünkre, valamint bővítsék és egységesítsék az ilyen árucikkek listáját".

Az Európai Bizottság azonban az ilyen felhívások ellenére kitart amellett, hogy a kereskedelem továbbra is jól működik, de elismeri, hogy "van némi kockázata" annak, hogy az import lefelé nyomja az árakat és veszélyezteti a helyi termelést.

Nem látunk semmilyen jelentős kedvezőtlen fejleményt az EU mezőgazdasági piacán

- mondta Pierre Bascou, a Bizottság mezőgazdasági igazgatóhelyettese az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának (AGRI) ülésén az ukrán import növekedése miatt aggódó európai parlamenti képviselőknek.

A Bizottság azonban "bizonyos sebezhetőséget és kockázatot" azonosított olyan ágazatokban, mint a baromfi, a tojás és a cukor - mondta Bascou, megjegyezve, hogy "ezt az elemet nagyon szorosan figyelemmel kísérjük".

Támogatják Ukrajnát, de védenék a saját piacot

Mintegy négy hónappal azután, hogy Oroszország 2022 júniusában megszállta Ukrajnát, az EU ideiglenesen feloldotta az Ukrajnából származó importkorlátozásokat, ami ukrán áruk beáramlásához vezetett az uniós piacra, ami nyomta az árakat, különösen az olyan frontországokban, mint Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia.

A Cseh Agrárkamara, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, a Lengyel Agrárkamarák Regionális Tanácsa és a Magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői egyetértettek abban, hogy támogatni kell a háború sújtotta ukrán gazdaságot, de ez nem mehet a közép-európai gazdák és élelmiszertermelők tönkretételének árán. Azt is elmondták, hogy Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányának azon kell dolgoznia, hogy európai szintű megoldást találjanak annak érdekében, hogy Ukrajna mezőgazdasági termékeket exportálhasson hagyományos vásárlói felé, harmadik, nem uniós országokba.

Azonos feltételrendszert követelnek

A találkozón részt vett Szlovákia új mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Richard Takáč (Smer) is. Ő teljes mértékben támogatta a találkozó következtetéseit, és ígéretet tett arra, hogy a közleményt az EU Mezőgazdasági Tanácsának következő, hétfőn és kedden tartandó ülésén minisztertársainak is átadja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?