Jön tavasz? Itt a friss előrejelzés, mutatjuk, milyen időjárás vár ránk

Jön tavasz? Itt a friss előrejelzés, mutatjuk, milyen időjárás vár ránk

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten, bár továbbra is jóval enyhébb idő volt az ilyenkor szokásosnál, de visszatértek a gyenge éjszakai fagyok, így az átlaghőmérséklet néhány fokkal alacsonyabban alakult, mint a megelőző időszakban, ez kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését. A következő egy hétben azonban erős déli áramlással meleg, az eddigieknél nedvesebb légtömegek áramlanak Magyarország fölé, megszűnnek a fagyok, ismét nagyobb lendületet vehet a növényzet korai fejlődése, ami továbbra is a tavaszi fagykárok veszélyét növeli.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten számos időjárási front érintette Magyarország térségét, de csapadék ezekből csak igen kevés hullott. Összességében csaknem országszerte esett valamennyi eső, de ez a legtöbb helyen az 1 mm-t sem érte el, ennél kissé többet csak az északi országrészben lehetett mérni - derült ki a HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt tíz napban országszerte kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál, és a harminc napos csapadékösszeg is 10-25 mm-es hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest.

5 napos csapadékösszeg 2023. február 21-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. február 21-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)

A megelőző hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt azonban az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig 20-70 mm-rel haladja meg a sokéves átlagot, csak a déli határ mentén lehetett kevesebbet mérni. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet, azzal együtt is, hogy az elmúlt egy hétben a felszín közeli réteg országszerte veszített nedvességtartalmából. A belvízfoltok kiterjedése a száraz idő ellenére is csak lassan csökkent az Alföldön.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 21-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. február 20-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. február 20-án (%)

A hőmérséklet kissé visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de az ilyenkor szokásosnál így is 4-6 fokkal magasabban, 5 és 8 fok között alakult. A gyengén felhős, szélcsendes éjszakákon főként az ország keleti felén többször is előfordultak fagyok, de -5 foknál hidegebb csak a fagyzugokban fordult elő. Napközben jellemzően 10 és 15 fok közé melegedett a levegő, ami jelentősen enyhébb az ilyenkor megszokottnál. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga továbbra is 6 és 8 fok között alakul hazánkban.

Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024 február 21-ig (Celsius-fok)
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024 február 21-ig (Celsius-fok)
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. február 21-én (Celsius fok)
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. február 21-én (Celsius fok)

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár kissé megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A talajfagy a maximális mélységét (5-25 cm) január közepén érte el eddig ezen a télen, ami igen sekély és az is csak rövid ideig tartott. A tél jelentős részében egyáltalán nem volt fagy a talajban. Belvízfoltok főleg az Alföldön fordulnak elő, ezek kiterjedése alig változik. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, 4-5 Celsius-fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében, január első hetében, valamint februárban azonban jelentősen meghaladta a hőmérséklet ezt a küszöbértéket. A vetések meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, mely a belvízfoltokban ki is pusztult.

A vegetáció gyors, idő előtti fejlődését kissé megtörték az elmúlt egy hétben előfordult éjszakai fagyok, a korai csonthéjasok nedvkeringése azonban már a megelőző időszakban megindult. A rügyek már az északi országrészben is megpattantak, délnyugaton pedig a legkorábbi kajszi fajták már virágoznak. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén. A kajszi a rügypattanás fenológiai fázisában -4 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén -10 Celsius-fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban.

A következő hétben többször esős, de továbbra is enyhe időben lesz része Magyarországnak. Jellemzően sok lesz az ország fölött a felhő, eső, zápor minden nap előfordulhat, de összességében csak az északi és a nyugati országrészben valószínű 10 mm-t kissé meghaladó mennyiség. A felszín közeli talajréteg nedvességtartalma a legtöbb helyen növekedni fog. A délies szelet csütörtökön és pénteken még többfelé kísérik erős széllökések, a hétvégétől mérséklődik kissé a légmozgás, és inkább csak élénk lökések lesznek jellemzők. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul. Pénteken és szombaton a minimum értékek is 5 Celsius-fok fölött maradnak, de éjszakai fagyok a jövő hét közepéig sem várhatók. Napközben jellemzően 11-16 Celsius-fok közé melegszik a levegő, de a jövő hét első felében délkeleten ennél is melegebb lehet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet tovább emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?