Megvan, lesz-e hó húsvétkor az országban: erre jobb felkészülni

Megvan, lesz-e hó húsvétkor az országban: erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Az előző években hideg, nem ritkát télies időjárásban lehetett része a magyaroknak húsvétkor. Idén ez megváltozhat, ugyanis a számítógépes és a mesterséges intelligencia alapú modellek is jelentős felmelegedéssel számolnak jövő hét második felére.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az elmúlt években többször is azt lehetett tapasztalni, hogy - az időjárás szempontjából - helyet cserélt a karácsony és a húsvét. Az enyhe, tavaszias karácsonyokat ugyanis gyakran követte hideg, télies húsvét, legutóbb épp tavaly hó is esett közvetlenül az ünnep előtt - írta meg az Időkép.hu.

Nos, idén minden jel arra mutat, hogy távol marad a télies időjárás a húsvéti ünnepek alatt. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb előrejelző modell - beleértve a mesterséges intelligencia (AIFS) alapú modelleket is - jelentős felmelegedéssel számolnak a jövő hét második felére. Vagyis úgy tűnik, a mostani húsvét a meleg, már-már kora nyárias idő jegyében telhet. Egy Nyugat-Európa fölött kialakuló több középpontú ciklonrendszer előoldalán megerősödő délies áramlásnak köszönhetően ugyanis a hőmérséklet elérheti a 25 fokot.

Jól látható ez az ECMWF elmúlt 4 AIFS futásából készült 4 tagú fáklyán is. Az alábbi grafikonon a Budapestre várható hőmérsékleti értékek szerepelnek.

Várható hőmérséklet húsvétkor (Forrás: ECMWF)Várható hőmérséklet húsvétkor (Forrás: ECMWF)
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?