Tilos használni mostantól ezeket a növényvédő szereket: itt a 2024-es lista

Tilos használni mostantól ezeket a növényvédő szereket: itt a 2024-es lista

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényvédelmi szakértői évente összeállítják a különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer hatóanyaglistákat. A hatósághoz minden évben számos kérdés érkezik a listák értelmezését illetően, ezért a hivatal munkatársai egy összefoglalóval nyújtanak segítséget az az eligazodáshoz.

A hatóság növényvédelmi szakértői minden évben összeállítják a különböző támogatási programokban (AÖP, AKG) tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer hatóanyaglistákat, ám ezek értelmezésével kapcsolatban rendszerint sok a kérdés. A könnyebb eligazodás kedvéért a hivatal egy összefoglalót készített - olvasható a Nébih oldalán.

Ezek a hatóanyagok vannak tiltólistán jelenleg

Az Európai Unióban használható növényvédő szer hatóanyagok jegyzékét a növényvédő szerekről szóló uniós jogszabály (az Európai Bizottság 2011. május 25-i 540/2011/eu végrehajtási rendelete az 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a jóváhagyott hatóanyagok jegyzéke tekintetében történő végrehajtásáról) melléklete tartalmazza. A tiltólisták kialakításakor a hatóság minden esetben ezt a jegyzéket veszi alapul. Az a hatóanyag ugyanis, amelyik nem szerepel az uniós rendelet mellékletében, vagy jóváhagyását a hatóság visszavonta, nem használható fel a növénytermesztésben az unió területén.

Fontos tudni, hogy a korábban betiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz, a fipronil, a dikvát, vagy az uniós szinten soha nem engedélyezett hatóanyagok, mint a klórfacinon, nem szerepelnek a támogatási programok tiltólistáin, azok felhasználása ugyanis enélkül is egyértelműen tilos. Ezt a korlátozást nem írja felül az sem, ha egy már nem engedélyezett hatóanyagú készítmény adott esetben 120 napra szükséghelyzeti engedélyt kap a hatóságtól. A szükséghelyzeti engedély ugyanis kizárólag azok számára adhat lehetőséget a védekezésre, akik nem vesznek részt a támogatási programokban.

Az év közben elfogadott, új hatóanyagú készítményeket - a szer engedélyokiratában foglaltak betartása mellett - fel lehet használni a tiltólistát tartalmazó támogatási programokban. Ez esetben ugyanis olyan, az unióban engedélyezett hatóanyagról van szó, amely a támogatási program tiltólistáján biztosan nem szerepel. További fontos információ, hogy a hatóság 2024-től termékneveket már nem, kizárólag hatóanyagokat jelenít meg a tiltólistákon. Ennek oka, hogy a korábbi években a jegyzékek érthetőségét segítő példa készítményekről, sok esetben az a téves következtetés alakult ki, hogy csak ezen konkrét készítmények felhasználása tilos.

Mit kell tudni a pozitív listákon szereplő hatóanyagokról?

Azokban a támogatási programokban, amelyekhez pozitív lista kapcsolódik, kizárólag azokat a hatóanyagú készítményeket lehet felhasználni, amelyek a kihirdetett pozitív listán szerepelnek. Az év közben engedélyezett, új hatóanyag esetében az adott hatóanyagot tartalmazó készítményeket értelemszerűen nem lehet felhasználni a pozitív listát tartalmazó támogatási programokban, hiszen a szóban forgó hatóanyag biztosan nem szerepel a pozitív listán.

A Nébih arra is felhívta az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy az engedélyokiratokban foglalt felhasználási előírásokat minden esetben be kell tartani! A támogatási programban történő részvételnél ezen szabályok következetes alkalmazásával minimálisra csökkenthető a szankció kockázata.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?