Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: tovább romolhat a helyzet 2024-ben

Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: tovább romolhat a helyzet 2024-ben

MTI
Sorra dőltek meg tavaly a rekordok minden jelentősebb globális éghajlati tényező tekintetében a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Genfben nyilvánosságra hozott jelentése szerint, a legaggasztóbb fejlemény az óceánok felmelegedése és a tengeri jégtakaró zsugorodása.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az ENSZ szakosított szervezetének a világ éghajlatáról összeállított éves jelentésében kiemelték, hogy a feljegyzések kezdete óta, azaz 174 éve nem észleltek olyan magas átlaghőmérsékleteket, mint 2023-ban: az ipari forradalom előtti időszak átlaghőmérsékleteihez képest 1,45 Celsius-fokkal mértek magasabbat. Az óceánok hőmérséklete terén is 65 éves rekord dőlt meg tavaly, és a tengerek több mint 90 százalékában tapasztaltak hőhullámokat, ami több helyen is zavarokat keltett a táplálékláncokban.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára úgy fogalmazott: a szervezet vörös riasztást ad ki, mert az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása különösen aggasztó. Ez a trend hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi évtizedben több mint kétszer olyan gyors volt a tengerszint-emelkedés, mint 1993 és 2002 között. Az óceánok melegedése leginkább az Atlanti-óceán északi részére koncentrálódott, ahol 2023 végén az átlagértékeknél átlagosan 3 Celsius-fokkal magasabb vízhőmérsékleteket mértek. Az óceánok melegedése kihat az érzékeny tengeri ökoszisztémákra is, sok halfaj északabbra menekült, ahol hűvösebb a víz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?