Hatalmas eső jön kedden: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas eső jön kedden: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A húsvét után átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ~85-90 km/h) széllökések. Ma reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli csapadék hullhatott. Kedd déltől estig azonban az ország délnyugati felében a nagyjából Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan lehet zivatarok előfordulására számítani. Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) is valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az április 1-jén, húsvéthétfőn megérkezett hidegfront felhőzete és csapadékzónája másnap lassan északkelet felé tevődik - ott még délután is lehet számítani borult, esős tájakra -, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap - írta meg a met.hu. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Éjszaka a felhőtömbök, és a záporos, zivataros csapadékgócok levonulnak kelet felé, és hajnalban már hazánk nagyobb részén derült idő várható. A délnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 8 fok között alakul, a szélárnyékos részeken ennél kissé hidegebb lehet az éjszaka.

A zivatarveszély miatt a MetControl Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) is valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.

A meteorológiai szolgálat a viharos széllökések veszélye miatt Vas és Zala vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.

Az ország egyes területein 24 óra alatt 20 mm-t is meghaladó csapadék hullhat. Ezért a MetControl Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves esőzések veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06