Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

agrarszektor.hu
Hetek óta egyre inkább várja a mezőgazdaság és a természet is a csapadékot. Bár a növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus véget ért és a már régóta uralkodó északias áramlást délnyugati váltotta a héten, egyelőre a lehullott csapadék mennyisége az ország döntő részén a remélttől jócskán, a szükségestől pedig fényévekkel elmaradt. A csapadékhajlam a héten már megnövekedett, záporok, zivatarok alakultak ki, de az aszály csak nagyon lassan akar enyhülni. A következő napokban további csapadék várható, de valószínűleg csak enyhülni fog a szárazság, meg nem fog szűnni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hétfőtől hosszú idő után változás állt be a légköri áramlás irányában hazánk fölött: nyugat, délnyugat felől egyre nedvesebb léghullámok érkeztek térségünkbe - írja a met.hu. Már hétfőn-kedden is átvonult egy záporos csapadékzóna az ország középső sávjában, majd szerdán alakult ki többfelé zápor, zivatar. Az elmúlt tíz napos csapadékösszeg ezzel együtt is többnyire 0 és 10 mm között alakult, csak egy-két kisebb foltban volt ennél több, az ország túlnyomó része szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége mintegy 20-40 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. A talaj felső 20 cm-es rétege, ahonnan a már elvetett napraforgó és kukorica magok is kelni próbálnak, a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek mindössze 16-30%-át tart tartalmazza, csak délnyugaton és a keleti határszélen vannak nedvesebb területek. A mélyebbre lenyúló gyökérzettel rendelkező őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, bár az elmúlt két hétben sokat veszített nedvességtartalmából a 20-50 cm közötti réteg is. 50 cm alatt azonban még kimondottan jó a talajok vízellátottsága a csapadékos késő őszi és téli időjárásnak köszönhetően. 

Az őszi káposztarepce a virágzás fenológiai fázisában jár. A kalászosokkal együtt ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre. A kapás növények közül a napraforgó vetése a legtöbb helyen már megtörtént, a kukorica és a burgonya vetése is folyamatban van. A magágyak azonban rendkívül szárazak, a csírázáshoz és a keléshez nedvességre lenne szükség. A növények számára mielőbb legalább 20-40 mm csapadékra, ideálisan országos csendes esőre lenne szükség. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. Az akác Miskolc térségében a 3 cm-es bimbó állapotában jár (8. ábra). A száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett, a csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével azonban ezek hirtelen elszaporodására is számítani lehet. 

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a változékony időjárás több-kevesebb csapadékkal. Pénteken országszerte várható eső, helyenként zivatar, majd szombaton csak elszórtan, vasárnap ismét sokfelé várható csapadék. A jövő héten már csökken a csapadék kialakulásának esélye, de egyes számítások további csapadékot mutatnak. Összességében vasárnap estig (a jövő heti csapadék rendkívül bizonytalan, ezért ezt nem számítjuk hozzá) 5 és 15 mm várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. Gyakran várható napközben megélénkülő, megerősödő szél, zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani lehet. A hőmérséklet a hosszú hétvégére pár fokot visszaesik, majd a jövő héten újra pár fokot csökken. Kedden már csak 13, 18 fok közötti maximumok lesznek jellemzőek, éjszakai fagyok nem várhatók. A levegő hőmérsékletével együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog.   

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?