Nagy eső jöhet Magyarországon: érkezik a 15 fokos lehűlés

Nagy eső jöhet Magyarországon: érkezik a 15 fokos lehűlés

agrarszektor.hu
A jövő héten jelentős lehűlés és végre több-kevesebb csapadék is várható Magyarországon az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után. Az esőre főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, elsősorban a tavaszi vetések szempontjából, ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van. Habár a hőmérséklet a héten még emelkedik, és vasárnap már 25-30 Celsius fokos csúcsértékek várható, ami szerdára 10-15 fokra esik vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken még előfordult kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő - írja legfrissebb agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet Zrt. A múlt hét közepe óta lehullott csapadék csak kis területen haladta meg az 5 mm-t. Az előző 30 nap csapadékösszege hazánk nagyobb részén komoly hiányt mutat: az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 10-25 mm-rel több eső öntözte. A 90 napos csapadékmennyiség immár csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 mm-t is eléri.

5 napos csapadékösszeg 2024. április 8-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. április 8-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)

A csapadék hiánya a talajok nedvességtartalmában is egyre komolyabban megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj. Így a tavaszi vetések szempontjából nagy területen van aszály.

Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható
vízmennyiség arányában 2024. április 9-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 9-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 10-én (%)Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 10-én (%)

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön 20 Celsius fok körül alakult, péntektől erősödött a nappali felmelegedés és 25 fok körüli, majd a fölötti csúcsértékek voltak jellemzők. Szerdára a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé a fölött alakul.

Maximum hőmérsékletek 2024. április 9-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 9-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2024. április 10-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 10-én (Celsius fok)
5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 10-én (Celsius fok)5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 10-én (Celsius fok)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban a vetések kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során őszi búza táblákon a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva (a búza termésátlagánál a meghatározó hónapok az április, a május és a június)Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során őszi búza táblákon a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva (a búza termésátlagánál a meghatározó hónapok az április, a május és a június)
Virágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Megyaszó (BAZ vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételenVirágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Megyaszó (BAZ vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételen
Virágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Orosháza (Békés vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételenVirágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Orosháza (Békés vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételen

Az elmúlt héten csütörtökön volt utoljára esős az idő, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) ekkor volt magas az ország északi kétharmadán. Azóta csak kisebb foltokban volt csapadék, a levelek jobbára szárazak maradtak. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 4. 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 4. 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)

Jelentős változás várható időjárásunkban a folytatásban, és habár vasárnapig még marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik. Keddtől borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A levélnedvesség-tartam hétfőtől napokig kifejezetten magas lehet a többszöri csapadék miatt. A talajok a héten még tovább száradnak, majd a jövő héten sokfelé megázik a föld. A hőmérséklet a héten még emelkedik, vasárnap már 25-30 Celsius fokos csúcsértékek várható, ami szerdára 10-15 fokra esik vissza. A sok felhő és szél miatt a jövő hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a jövő hét második felében már lehetnek derült, fagyveszélyes éjszakák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?