Nagy eső jöhet Magyarországon: érkezik a 15 fokos lehűlés

Nagy eső jöhet Magyarországon: érkezik a 15 fokos lehűlés

agrarszektor.hu
A jövő héten jelentős lehűlés és végre több-kevesebb csapadék is várható Magyarországon az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után. Az esőre főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, elsősorban a tavaszi vetések szempontjából, ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van. Habár a hőmérséklet a héten még emelkedik, és vasárnap már 25-30 Celsius fokos csúcsértékek várható, ami szerdára 10-15 fokra esik vissza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken még előfordult kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő - írja legfrissebb agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet Zrt. A múlt hét közepe óta lehullott csapadék csak kis területen haladta meg az 5 mm-t. Az előző 30 nap csapadékösszege hazánk nagyobb részén komoly hiányt mutat: az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 10-25 mm-rel több eső öntözte. A 90 napos csapadékmennyiség immár csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 mm-t is eléri.

5 napos csapadékösszeg 2024. április 8-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. április 8-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 10-ig (mm)

A csapadék hiánya a talajok nedvességtartalmában is egyre komolyabban megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj. Így a tavaszi vetések szempontjából nagy területen van aszály.

Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható
vízmennyiség arányában 2024. április 9-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 9-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 10-én (%)Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 10-én (%)

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön 20 Celsius fok körül alakult, péntektől erősödött a nappali felmelegedés és 25 fok körüli, majd a fölötti csúcsértékek voltak jellemzők. Szerdára a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé a fölött alakul.

Maximum hőmérsékletek 2024. április 9-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 9-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2024. április 10-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 10-én (Celsius fok)
5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 10-én (Celsius fok)5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 10-én (Celsius fok)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban a vetések kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során őszi búza táblákon a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva (a búza termésátlagánál a meghatározó hónapok az április, a május és a június)Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során őszi búza táblákon a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva (a búza termésátlagánál a meghatározó hónapok az április, a május és a június)
Virágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Megyaszó (BAZ vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételenVirágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Megyaszó (BAZ vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételen
Virágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Orosháza (Békés vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételenVirágzó őszi káposztarepce táblák (sárga színűek) 2024. 04. 10-én Orosháza (Békés vármegye) térségében Sentinel-2-es műholdfelvételen

Az elmúlt héten csütörtökön volt utoljára esős az idő, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) ekkor volt magas az ország északi kétharmadán. Azóta csak kisebb foltokban volt csapadék, a levelek jobbára szárazak maradtak. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 4. 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 4. 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)

Jelentős változás várható időjárásunkban a folytatásban, és habár vasárnapig még marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik. Keddtől borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A levélnedvesség-tartam hétfőtől napokig kifejezetten magas lehet a többszöri csapadék miatt. A talajok a héten még tovább száradnak, majd a jövő héten sokfelé megázik a föld. A hőmérséklet a héten még emelkedik, vasárnap már 25-30 Celsius fokos csúcsértékek várható, ami szerdára 10-15 fokra esik vissza. A sok felhő és szél miatt a jövő hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a jövő hét második felében már lehetnek derült, fagyveszélyes éjszakák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?