Azért ez erős: komoly behozatalra szorul Franciaország ebből a gyümölcsből

Azért ez erős: komoly behozatalra szorul Franciaország ebből a gyümölcsből

agrarszektor.hu
A tavalyinál magasabb árakkal kezdődött a szamócaszezon Franciaországban. Emellett a piaci szakértők szerint félő, hogy a francia termelés áprilisi dandárja össze fog érni a spanyolországi szezoncsúccsal. A franciák egyébként szamócából jelentős behozatalra szorulnak, körülbelül 60 ezer tonnára évente.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A francia szamóca szezon március utolsó hetében kezdődött meg: míg délkeleten a szedés a sokéves átlagnál kissé hamarabb indult, addig délnyugaton és Bretagne-ban mintegy egy hetes késéssel kezdődött. Ez a késedelem elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyobb termesztőkörzetekben a tél végi időjárás meglehetősen fényszegény volt. A spanyol import április elejéig nem fejtett ki intenzív árnyomást a francia piacon, de ez a helyzet jelentősen megváltozhat, ha az ibériai szezon késése miatt a spanyol szamóca csúcsidőszaka rácsúszik a francia szezon tetőpontjára, ami általában április közepe-vége felé szokott bekövetkezni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bár általánosan elterjedt nézet, hogy a francia szamóca az idén drágább a szokásosnál, a valóságban az árak nem sokkal magasabbak a tavalyinál, és közvetlenül magyarázhatók a termelési költségek (főleg az inputanyagok és a munkaerő) növekedésével. Ez azonban nem biztos, hogy vigaszt nyújt a francia termelők számára, akik 2022-ben és 2023-ban is jelentős átvételiár-csökkenést szenvedtek el: az orosz-ukrán háború kitörésének évében a visszaeső reálkeresetek és a rezsiköltségek emelkedése miatti aggályok csökkentették a fogyasztást nagy hazai termés mellett, míg 2023-ban hiába volt már a tél vége is szép napos, az erős kereslet ellenére a kiskereskedelmi láncok csak később kezdték el fogadni a francia árut, mert nemzeti érzület ide vagy oda, a jóval olcsóbb spanyol és marokkói tételeket tartották a pultokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?