Azért ez erős: komoly behozatalra szorul Franciaország ebből a gyümölcsből

Azért ez erős: komoly behozatalra szorul Franciaország ebből a gyümölcsből

agrarszektor.hu
A tavalyinál magasabb árakkal kezdődött a szamócaszezon Franciaországban. Emellett a piaci szakértők szerint félő, hogy a francia termelés áprilisi dandárja össze fog érni a spanyolországi szezoncsúccsal. A franciák egyébként szamócából jelentős behozatalra szorulnak, körülbelül 60 ezer tonnára évente.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A francia szamóca szezon március utolsó hetében kezdődött meg: míg délkeleten a szedés a sokéves átlagnál kissé hamarabb indult, addig délnyugaton és Bretagne-ban mintegy egy hetes késéssel kezdődött. Ez a késedelem elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyobb termesztőkörzetekben a tél végi időjárás meglehetősen fényszegény volt. A spanyol import április elejéig nem fejtett ki intenzív árnyomást a francia piacon, de ez a helyzet jelentősen megváltozhat, ha az ibériai szezon késése miatt a spanyol szamóca csúcsidőszaka rácsúszik a francia szezon tetőpontjára, ami általában április közepe-vége felé szokott bekövetkezni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bár általánosan elterjedt nézet, hogy a francia szamóca az idén drágább a szokásosnál, a valóságban az árak nem sokkal magasabbak a tavalyinál, és közvetlenül magyarázhatók a termelési költségek (főleg az inputanyagok és a munkaerő) növekedésével. Ez azonban nem biztos, hogy vigaszt nyújt a francia termelők számára, akik 2022-ben és 2023-ban is jelentős átvételiár-csökkenést szenvedtek el: az orosz-ukrán háború kitörésének évében a visszaeső reálkeresetek és a rezsiköltségek emelkedése miatti aggályok csökkentették a fogyasztást nagy hazai termés mellett, míg 2023-ban hiába volt már a tél vége is szép napos, az erős kereslet ellenére a kiskereskedelmi láncok csak később kezdték el fogadni a francia árut, mert nemzeti érzület ide vagy oda, a jóval olcsóbb spanyol és marokkói tételeket tartották a pultokon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?