Szupercellák alakultak ki Magyarország felett: jégeső pusztított itthon

Szupercellák alakultak ki Magyarország felett: jégeső pusztított itthon

agrarszektor.hu
Nem pihentek a pünkösdi hosszú hétvége alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett talajgenerátorok. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER) működésére szinte minden nap szükség volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Zivatarok, szupercellák tarkították a mögöttünk hagyott 4 napot, melyeket több helyen felhőszakadás is kísért. A pünkösdi hosszú hétvége alatt lehulló csapadék az egész országban enyhítette az aszályos időszakot, helyenként azonban jégeső is kísérte a viharokat. Mivel az esős periódusokat napos időszakok váltották - helyenként a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet -, ez újabb táptalaja volt a további zivatarok kialakulásának - írja közleményében a NAK.

A Dél-Franciaország és Észak-Olaszország irányából érkező frontrendszer péntek délutánra hazánk területét is elérte, aminek köszönhetően országszerte hullott csapadék, késő délután a légköri feltételek adottak voltak szupercellák kialakulásához. Péntek délután több szupercella alakult ki a Dunántúlon, melyek közül a leghevesebb 4 óra után érte el Székesfehérvárt, majd a Velencei-tó irányából közelítette a fővárost. A vihar felhőszakadással, jégesővel érte el Budapestet és környékét. A szombati, viszonylag nyugodtabb napot követően vasárnap Tolnában, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északi részén már reggel zivatarosan indult a nap.

Hétfőn is hasonlóképp alakult az időjárás, hiszen napközben többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket főként felhőszakadás és aprószemű jég kísért. Hétfőn a fővárost elérő viharokat nagyobb mennyiségű jég kísérte, a legtöbb helyen borsószem nagyságú jég hullott az égből. Gyömrő felett egy tuba is kialakult.

A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a Hungaromet által kiadott riasztásoknak megfelelően működésben voltak a 4 nap alatt. A riasztott területeken jellemzően borsó méretű jegek estek, csak a szupercellák területein fordultak elő cseresznye vagy annál nagyobb méretű jégszemek. A nem riasztott területű részeken dió méretű jég is előfordult. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az ezüst-jodid párologtatását végző talajgenerátorok a jégkár mérséklésében játszanak szerepet - a jégszemek méretét csökkentik –, a szupercellák kialakulását azonban nem tudják befolyásolni és a lehulló csapadék mennyiségére sincsenek hatással.

Határainkon túl is több hevesebb zivatar, szupercellás zivatar alakult ki, melyeket helyenként cseresznye és dió méretű jég kísért, illetve rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék okozott károkat. A Franciaország irányából érkező frontrendszer hatására a jégeső mellett számos helyen alakultak ki árvizek, melyek Olaszország északi részén is hasonló nehézségeket okoztak. Ausztriában a heves frontrendszer hatására a villámárvizek mellett a jégeső is nagy pusztítást okozott, Burgenland területén a jégesők közel 1,3 millió eurós kárt okoztak a gazdáknak, megközelítőleg 5000 hektáros területen. Hasonló károkat okoztak a viharok Boszniában, Csehországban és Lengyelországban is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?