Ez lehet az új sikernövény Magyarországon?

Ez lehet az új sikernövény Magyarországon?

agrarszektor.hu
Az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet idén tovább nő, ami arra ösztönözheti a magyar gazdákat, hogy továbbra is fektessenek bizalmat az olyan növények hazai termesztésébe, mint a repce, és összpontosítsanak a hatékonyságot és a hozamokat növelő technológiákra. A termésbiztonságot tehát már korán, a vetőmag megfelelő védelmével, a csávázási technológiák alkalmazásával lehet elősegíteni, ami előnyt jelent a gazdáknak a repcetermesztésben.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A repce számos kiváló tulajdonsága miatt Magyarországon továbbra is fontos helyet foglal el az olajos növénykultúrában. Bár a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a repce betakarított területe 2019 és 2023 között mintegy 37%-kal csökkent hazánkban, a repce számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt érdemes a termelőknek továbbra is tervezni vele - írja a Corteva. A repcét jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce felhasználása az élelmiszeriparban szintén széleskörű.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez, ezért a repcemagliszt kiváló energiaforrásként szolgál. A repcéből készül étkezési olaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet, valamint magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt jól beilleszthető az egészségtudatos étrendekbe. A repcetermesztők egyik legnagyobb befektetése a vetőmag. Ezért fontos, hogy már a vetés pillanatában is megvédjék termésüket, amelyben segítségükre lehet, ha a kiváló minőségű vetőmagokat megfelelő védelemmel, ún. csávázási technológiák alkalmazásával kombinálják, amellyel már a vetéssel kezdődően megalapozhatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget.

A legérzékenyebb időszakban, a kelőfélben lévő repce növények számára kiemelten fontos a kértevőktől való védelem, hiszen ez biztosítja a növények gyors, kezdeti fejlődését. Az ősszel elvetett repce így megerősödve, egészséges állománnyal megy a télbe, amely a tavaszi termés jó alapja. Mindemellett az is fontos, hogy a vetőmag felületére kijuttatott növényvédő szerek már olyan kedvező környezeti profillal és minimális hatással rendelkeznek a hasznos élő szervezetekre, amellyel a környezeti terhelés jelentősen csökkenthető. Ily módon a csávázási technológiák alkalmazásával a gazdálkodók nem csak a fenntarthatóságot, de a biodiverzitás védelmét is elősegítik. A vetőmagnemesítők által kezelt vetőmagok mindemellett minimálisra csökkentik az egészségügyi hatások kockázatát a gazdálkodók számára, akik a múltban gyakran maguk kezelték a vetőmagokat. A vetőmag felületére kerülő alacsony hatóanyag-tartalom és a jól célzott kijuttatási terület csökkentheti a gazdálkodók vetés utáni növényvédő szer használatát, amely jelentősen hozzájárulhat a mezőgazdaság ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?