Van mit tanulni a régi gazdáktól a klímaváltozás elleni harcban

Van mit tanulni a régi gazdáktól a klímaváltozás elleni harcban

agrarszektor.hu
A történelem és a régészet legújabb eredményei arra mutatnak rá, hogy az egykori civilizációk több alkalommal is szembenéztek éghajlati változásokkal, és néha sikerrel vették az akadályokat a mezőgazdasági termelés módszereinek átalakításával – írja összeállításában a Yahoo.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A világ több tucatnyi régészeti felfedezésében - a kambodzsai Angkor Wat egykor sikeres víztározóitól és csatornáitól a grönlandi vikingek elhagyott kolóniáiig - az új bizonyítékok olyan civilizációk képét festik le, amelyek előre nem látott éghajlati változásokkal és azzal a problémával küszködtek, hogy gazdálkodási gyakorlataik fenntarthatatlanná váltak.

Évezredes megoldások

Az Egyesült Államok délnyugati részén élő zuni földművesek a Kr. u. 1200 és 1400 közötti hosszú, rendkívül csapadékszegény időszakokat úgy vészelték át, hogy kis méretű, decentralizált öntözőrendszereket alkalmaztak. A ghánai gazdák az 1450 és 1650 közötti súlyos aszályokkal úgy birkóztak meg, hogy őshonos afrikai gabonaféléket, például a szárazságtűrő gyöngykölest ültettek.

A szárazságtól szenvedő spanyolországi gazdák visszaépítenék a középkori mór öntözési technológiát. A szén-dioxid-kompenzációra éhes nemzetközi cégek nagy pénzeket fizettek a Kolumbusz előtti amazóniai termelési technikákkal előállított bioszénért. A texasi farmerek ősi termesztési módszerekhez folyamodtak, hogy védekezzenek a kiszámíthatatlan időjárás ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

A maják módszeréből is tanulhatunk

De az ősi technológiák megragadása anélkül, hogy a történelmi kontextusra odafigyelnénk, figyelmen kívül hagyja az egyik legfontosabb tanulságot, amit az egykori gazdák felfedhetnek: A mezőgazdasági fenntarthatóság éppúgy szól a hatalomról és a szuverenitásról, mint a talajról, a vízről és a terményekről.

A cikk megemlíti azt is, hogy Mexikó és Közép-Amerika trópusi síkságain a maja őslakosok évezredek óta gyakorolják a milpa földművelést.

A milpa-művelés ismerete sok vidéki földművest képessé tett arra, hogy a hírhedt maja összeomlás - a Kr. u. 800 és 1000 között bekövetkezett két évszázados politikai szétesés és városi elnéptelenedés - idején az éghajlati változásokkal megbirkózzon. Fontos, hogy a későbbi maja politikai vezetők együtt dolgoztak a földművesekkel, hogy megőrizzék ezt a rugalmasságot – teszi hozzá a cikk, amely további példákat is említ.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?