Van mit tanulni a régi gazdáktól a klímaváltozás elleni harcban

Van mit tanulni a régi gazdáktól a klímaváltozás elleni harcban

agrarszektor.hu
A történelem és a régészet legújabb eredményei arra mutatnak rá, hogy az egykori civilizációk több alkalommal is szembenéztek éghajlati változásokkal, és néha sikerrel vették az akadályokat a mezőgazdasági termelés módszereinek átalakításával – írja összeállításában a Yahoo.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A világ több tucatnyi régészeti felfedezésében - a kambodzsai Angkor Wat egykor sikeres víztározóitól és csatornáitól a grönlandi vikingek elhagyott kolóniáiig - az új bizonyítékok olyan civilizációk képét festik le, amelyek előre nem látott éghajlati változásokkal és azzal a problémával küszködtek, hogy gazdálkodási gyakorlataik fenntarthatatlanná váltak.

Évezredes megoldások

Az Egyesült Államok délnyugati részén élő zuni földművesek a Kr. u. 1200 és 1400 közötti hosszú, rendkívül csapadékszegény időszakokat úgy vészelték át, hogy kis méretű, decentralizált öntözőrendszereket alkalmaztak. A ghánai gazdák az 1450 és 1650 közötti súlyos aszályokkal úgy birkóztak meg, hogy őshonos afrikai gabonaféléket, például a szárazságtűrő gyöngykölest ültettek.

A szárazságtól szenvedő spanyolországi gazdák visszaépítenék a középkori mór öntözési technológiát. A szén-dioxid-kompenzációra éhes nemzetközi cégek nagy pénzeket fizettek a Kolumbusz előtti amazóniai termelési technikákkal előállított bioszénért. A texasi farmerek ősi termesztési módszerekhez folyamodtak, hogy védekezzenek a kiszámíthatatlan időjárás ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

A maják módszeréből is tanulhatunk

De az ősi technológiák megragadása anélkül, hogy a történelmi kontextusra odafigyelnénk, figyelmen kívül hagyja az egyik legfontosabb tanulságot, amit az egykori gazdák felfedhetnek: A mezőgazdasági fenntarthatóság éppúgy szól a hatalomról és a szuverenitásról, mint a talajról, a vízről és a terményekről.

A cikk megemlíti azt is, hogy Mexikó és Közép-Amerika trópusi síkságain a maja őslakosok évezredek óta gyakorolják a milpa földművelést.

A milpa-művelés ismerete sok vidéki földművest képessé tett arra, hogy a hírhedt maja összeomlás - a Kr. u. 800 és 1000 között bekövetkezett két évszázados politikai szétesés és városi elnéptelenedés - idején az éghajlati változásokkal megbirkózzon. Fontos, hogy a későbbi maja politikai vezetők együtt dolgoztak a földművesekkel, hogy megőrizzék ezt a rugalmasságot – teszi hozzá a cikk, amely további példákat is említ.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?