2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Növény

2035-re betiltanák az összes szintetikus növényvédő szert: rohamosan gyűlik az aláírás

A következő Közös Agrárpolitika forrásainak 40 százalékát a környezet védelmére kívánja fordítani a közösség, de hogy ez pontosan mit is jelent, az még csak most körvonalazódik. A játékszabályok kikristályosodása előtt érezhetően erősödnek a zöld mozgalmak, de sokasodnak a gazdademonstrációk is. Elindult egy kifejezetten veszélyes törekvés is, amelyiknek kevesebb mint egy hónap alatt sikerült 70 civil szervezetet egyesítenie.
 
 

A Bizottság szerint a növényfajok körülbelül 84% -a és a vadvirágfajok körülbelül 78% -a függ Európában a rovarok beporzásától. Az EU éves mezőgazdasági termelési értékéből csaknem 15 milliárd eurónyit közvetlenül a beporzóknak köszönhetünk. Az utóbbi évtizedekben azonban csökkent a beporzók száma és diverzitása is. A jelenség hátterében több ok is áll a biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló kormányközi tudományos-politikai platform (IPBES) szerint - írja az euractiv.com.


A beporzókat fenyegető közvetlen veszélyek közé tartozik a földhasználat megváltoztatása, az intenzív mezőgazdasági gazdálkodás, a peszticidek használata, a környezetszennyezés, az invazív idegen fajok és új kórokozók megjelenése, valamint az éghajlatváltozás - sorolja az IPBES a 2017-ben közzétett jelentésében. Az agrárszektor.hu oldalán idén nyáron így írta le a helyzetet a méhészeti szakértő:

A környezeti ártalmakkal tisztában van az európai vezetés is, a méhek védelmét is szolgálják azok a zöld előírások, amelyek a következő pénzügyi ciklusban is megjelennek. Ezek a fenti okok mindegyikére reagálnak valamiképpen, hiszen egy időben zajlik a technológiai forradalom, a kemikáliák visszafogása a termelésben, a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata vagy a méhlegelők kialakításának elvárása.

Mindez, úgy tűnik, nem elég a környezetvédőknek. November 25-én létrejött egy civil csoportosulás, az "Óvd a méheket és a gazdát!", amely mára 70 különféle környezetvédő szervezetet egyesít, köztük a méhészeket és a gazdákat is képviselő egyesületeket, karitatív mozgalmakat és tudományos intézeteket. Céljuk együttműködni a mezőgazdasági, az élelmezés-egészségügyi és a biodiverzitási célok összehangolásában.

A legfőbb céljuk azonban az, hogy 2035-re kivezessék a szintetikus növényvédő szereket a termelésből. Ha a kezdeményezés 2020 szeptemberére egymillió aláírást gyűjt, akkor a Bizottságának és a Parlamentnek mérlegelnie kell a kampány követeléseinek törvénybe foglalását.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu