2035-re betiltanák az összes szintetikus növényvédő szert: rohamosan gyűlik az aláírás

agrarszektor.hu
A következő Közös Agrárpolitika forrásainak 40 százalékát a környezet védelmére kívánja fordítani a közösség, de hogy ez pontosan mit is jelent, az még csak most körvonalazódik. A játékszabályok kikristályosodása előtt érezhetően erősödnek a zöld mozgalmak, de sokasodnak a gazdademonstrációk is. Elindult egy kifejezetten veszélyes törekvés is, amelyiknek kevesebb mint egy hónap alatt sikerült 70 civil szervezetet egyesítenie.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bizottság szerint a növényfajok körülbelül 84% -a és a vadvirágfajok körülbelül 78% -a függ Európában a rovarok beporzásától. Az EU éves mezőgazdasági termelési értékéből csaknem 15 milliárd eurónyit közvetlenül a beporzóknak köszönhetünk. Az utóbbi évtizedekben azonban csökkent a beporzók száma és diverzitása is. A jelenség hátterében több ok is áll a biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló kormányközi tudományos-politikai platform (IPBES) szerint - írja az euractiv.com.


A beporzókat fenyegető közvetlen veszélyek közé tartozik a földhasználat megváltoztatása, az intenzív mezőgazdasági gazdálkodás, a peszticidek használata, a környezetszennyezés, az invazív idegen fajok és új kórokozók megjelenése, valamint az éghajlatváltozás - sorolja az IPBES a 2017-ben közzétett jelentésében. Az agrárszektor.hu oldalán idén nyáron így írta le a helyzetet a méhészeti szakértő:

EZ IS ÉRDEKELHET

A környezeti ártalmakkal tisztában van az európai vezetés is, a méhek védelmét is szolgálják azok a zöld előírások, amelyek a következő pénzügyi ciklusban is megjelennek. Ezek a fenti okok mindegyikére reagálnak valamiképpen, hiszen egy időben zajlik a technológiai forradalom, a kemikáliák visszafogása a termelésben, a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata vagy a méhlegelők kialakításának elvárása.

Mindez, úgy tűnik, nem elég a környezetvédőknek. November 25-én létrejött egy civil csoportosulás, az "Óvd a méheket és a gazdát!", amely mára 70 különféle környezetvédő szervezetet egyesít, köztük a méhészeket és a gazdákat is képviselő egyesületeket, karitatív mozgalmakat és tudományos intézeteket. Céljuk együttműködni a mezőgazdasági, az élelmezés-egészségügyi és a biodiverzitási célok összehangolásában.

A legfőbb céljuk azonban az, hogy 2035-re kivezessék a szintetikus növényvédő szereket a termelésből. Ha a kezdeményezés 2020 szeptemberére egymillió aláírást gyűjt, akkor a Bizottságának és a Parlamentnek mérlegelnie kell a kampány követeléseinek törvénybe foglalását.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13