2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

A rossz idő az őszi vetésnek is betesz

A rossz időjárás az őszi aratású szemes növényekben is jelentős károkat okozott Ukrajnában, ahol a két legnagyobb mezőgazdasági vállalat, az Astarta Holding és az MHP is kevesebb betakarított terméssel számol.
 
 

Az MHP közleményében aggodalmának adott hangot, mely szerint a rossz időjárási körülmények miatt idén 15 ezer hektáros megművelt földjén a kukorica terméshozama hektáronként 8 tonnára csökkent, a napraforgóé pedig közel negyedével, 2,6 tonna/hektárra esett vissza.

Az Astarta esetében még markánsabb terméscsökkenés következett be: a napraforgó terméshozama 22 százalékkal, a kukoricáé egyharmadával csökkent. A vállalat legfőbb terménye, a cukorrépa terméshozama eközben 4 éves mélyponton, 40 tonna/hektáron áll.

Ezen kívül mindkét cég jelezte már korábban, hogy idén jóval kevesebb búzája termett, az MHP hétfői bejelentése szerint a terméshozam éves szinten 17,2 százalékkal marad el a tavalyitól.

Eközben az Astarta sikeresen befejezte az őszi vetést, melynek keretében 36 ezer hektáron vetett el téli búzát, 9 százalékkal nagyobb területen, mint tavaly.

Bár Ukrajnában akkora szárazság nem volt, mint Oroszországban, egyes területein jelentős volt az esőhiány, másutt a nyár eleji árvizek okoztak problémát a növénytermesztésben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben