2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Hírek - Növény

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

Április 15-ig jelenthetik be téli fagykáraikat a gazdák a 2017-es kárenyhítési évre. Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő az idei hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az április közepi határidőt követően a bejelentés nem pótolható - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, tehát azt a dátumot, amikor mínusz 15 Celsius-fokos, vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen, azaz azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető.

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017-es hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017-es növénybiztosítások május 31-ig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban.


A téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felület lehetőséget ad a 2017-es egységeskérelem-benyújtási felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt.

Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha a károsult gazdálkodó még nem tagja a kárenyhítési rendszernek. Az önkéntes csatlakozást az idei egységes kérelmeki áprilisban megnyíló bemyújtási felületén is lehet majd kérni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu