2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Növény

Budapest felől vidékre tart a poloskainvázió

Egyelőre a főváros a gócpontja az úgynevezett ázsiai márványpoloska terjedésének, de arra lehet számítani, hogy a rovar előbb-utóbb komoly károkat okoz a hazai mezőgazdaságban is. Az Egyesült Államokban és Észak-Olaszországban máris jelentős kártételekről számolnak be.
 
 

Egyre terjed Magyarországon is az ázsiai márványpoloska, amely komoly károkat okozhat a mezőgazdaságban is – írja az Origo. Egyelőre azért nincs hír jelentősebb kártételekről, mert a rovar nálunk csak néhány éve bukkant fel, és vélhetően még nem jutott el nagyobb számban vidéki termőterületekre. Az Egyesült Államokból és például Észak-Olaszországból azonban már komoly károkat okozott a gyümölcsültetvényekben.

Fotó: Origo/Vétek Gábor

Az ázsiai márványospoloska Ázsiából valószínűleg a kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem gyakorlatilag bármilyen áruval, illetve akár autókban is képes potyautasként utazni. Éppen ezért elsősorban a nagy tranzitkereskedelmi központokból, a nagyvárosokból terjed a vidék felé, és nem fordítva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu