A nagy bio-kérdés: egy vagyonba kerülnek, de tényleg jobban megéri ezeket venni?

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tudatos táplálkozással kapcsolatos ismeretek, és ezáltal sokkal több bioélelmiszerrel találkozhatunk az áruházak polcain. Igen ám, de mitől lesz valami bio, és honnan tudhatjuk, hogy tényleg természetes-e, amit vásárolunk? Az is sokakban felmerülhet, hogy miben különbözik és miért drágábbak a hagyományos termékektől - ezeknek a kérdéseknek jártunk most utána.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bár egyre többen kezdenek el nyitni a fenntartható, egészséges termékek felé, továbbra is kérdőjeleket vetnek fel a bio termékek. Az tény, hogy nagy trendje lett, de azt mindenképpen fontos tisztázni, hogy jó pár tulajdonságban eltér a hagyományos élelmiszerektől. Még mielőtt bármibe is belekezdenénk, tisztázzunk néhány alapvető dolgot: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Mitől bio a bioélelmiszer?

A bio-, vagy más néven organikus élelmiszerek gyártása a fenntartható mezőgazdaság elvére épül, és akkor kaphatják meg a "bio" jelzőt, ha közel 100 százalékban ökológiai gazdálkodásból származnak. Ez azt jelenti, hogy nem használnak műtrágyát, sem pedig toxikus és szintetikus anyagokat a termesztés és gondozás során. Ugyanez vonatkozik a permetezésre is, hiszen csak olyan anyagokkal védhetik a növényeket, amik vízzel lemoshatóak, és nem szívódnak fel. Emellett az is nagyon fontos, hogy nem használható semmilyen génmanipulált szervezet és mag sem. Továbbá az is lényeges, hogy a használt föld 3 éve vegyszermentes állapotban legyen. Csak azokat a termékeket lehet ökocímkével ellátni, amelyek 95%-ban organikus anyagokból készülnek. 

Azt is érdemes kiemelni, hogy a gazdáknak minden évben meg kell küzdeniük a gyomokkal és a kártevőkkel egyaránt. Ezért az ökológiai gazdálkodók is használhatnak növényvédő szereket, de ezek csak természetes eredetű növényekből, állatokból, mikroorganizmusokból, vagy ásványi anyagokból készített növényvédő szerek lehetnek, például illóolajok és növényi kivonatok. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért drágábbak a sima élelmiszerektől?

A bioélelmiszerek egyik legfőbb jellemzője, hogy kisebb mennyiségben állíthatóak elő, mint a vegyszerekkel kezelt társaik, és sokak szerint egészségesebbek, illetve magasabb minőségűek is - ez az, amiért többet kell értük fizetni. Mindezek mellett az áruházakban, sőt, még a szállítás során is minden esetben el kell őket különíteni. Egy 2019-es francia felmérésből kiderült, hogy a nyolc bio gyümölcsből és nyolc bio zöldségből álló kosár átlagosan kétszer olyan drága, mint egy nem bio termékből készült kosár.

Valóban megéri biotermékeket fogyasztani?

A szakértők véleménye többnyire különbözik ebben a témában. Egyértelmű bizonyíték nincsen arra, hogy a bioélelmiszerek kedvezőbb hatással lennének az egészségre a hagyományos társaiknál, az viszont igaz, hogy úgynevezett bio életmódot folytatók sokkal egészségesebben táplálkoznak: például több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, mint a sima élelmiszerek fogyasztói. Ám van, aki úgy tartja, hogy már pedig az organikus tápanyagok fogyasztása egyértelműen pozitív, hiszen jelentős különbséget lehet kimutatni a bioélelmiszereket, illetve a hagyományos termékeket fogyasztó állatok hormon- és immunrendszere között. Ám van, amiben nagy az egyetértés: a biogazdaságok kevésbé szennyezik a környezetet, mint a hagyományosak. Ezentúl felmerülhet a kérdés, hogy:

Milyen hatással vannak az emberi szervezetre?

Nem tisztázott még teljesen, de a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a biotermékeket fogyasztók alapvetően egészséges életmódot folytatnak. Ha "bio" jelzésű termékeket vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben vegyszermentesek, nyomon követhető és környezetkímélő módon állították elő azokat. Az állati termékek esetén garantált az állatok kímélő kezelése, illetve a húsipari termékek hormon-, és gyógyszermentessége is. A növénytermesztés esetében pedig nem alkalmaznak génmódosított vetőmagokat, nem használnak különböző toxikus rágcsáló és gyomirtó szereket, műtrágyát - ezeket a problémákat kizárólag természetes vagy mechanikus ellenszerekkel küzdik le a gazdálkodók.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) is foglalkozott ezzel a témával, és számos érvet gyűjtött össze, hogy miért lehet kifizetődő a biogazdálkodás. Csakhogy néhányat említsünk közülük:

 • A biotej több omega-3 zsírsavat tartalmaz.
 • A biogyümölcsök és -zöldségek több, az egészségre nézve fontos tápanyagot tartalmaznak.
 • Az élőlények többek a génjeik összességénél.
 • Az ökológiai gazdálkodás részletesen szabályozott.
 • A bio állattartásban a csonkítás, kurtítás nem elfogadott.
 • A madarak jobban szeretik az öko szántóföldeket.
 • A bio művelésű talajokban több giliszta él.
 • A hasznos rovarok a bioterületek szomszédságában lévő természetközeli élőhelyeket részesítik előnyben.
 • Az ökológiai gazdálkodás védi a beporzó állatokat.
 • Az ökológiai gazdálkodás nagyobb fajgazdagságot tesz lehetővé.
 • A bioterületeken magasabb a biológiai sokféleség.
 • Az ökológiai mezőgazdaság kíméli a talajvizet.
 • Az ökológiai gazdálkodásban lényegesen kevesebb üvegházhatású gáz képződik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre nyitottabbak az emberek

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a termékek, ezt pedig a számok is jól mutatják: a bioélelmiszerek EU-s értékesítése az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére nőtt - a 2008. évi 16,3 milliárdról 2018-ra 37,4 milliárd euróra -, és azóta is töretlenül bővül. Az viszont még mindig tény, hogy sokan továbbra sincsenek tisztában az "organikus, illetve a bio" kifejezéssel.

2022-ben új szabályok jönnek

Az ökológiai termelésre vonatkozó uniós szabályok hamarosan meg fognak változni. 2022-ben Európában már szigorúbb előírásokat tartalmazó jogszabályok kerülnek bevezetésre, összhangban a klíma és környezet védelmével. Várhatóan bővülni is fog a biotáplálékok listája olyan termékek hozzáadásával, mint a só és a parafa. A szabályokban vélhetőleg a rovarok ökológiai minősítésének lehetősége is fel fog merülni. Az új jogszabály harmonizálja az EU-n kívüli és az uniós gyártókra vonatkozó szabályokat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?