Óriási változás jöhet a boltokban: teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása

Óriási változás jöhet a boltokban: teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb gondot okoznak a tagállamonként eltérő csomagolási és címkézési szabályok a zöldségek és gyümölcösk esetében - a szakértők szerint célszerű lenne a harmonizáció. Mindezek miatt a csomagolási előírások uniós harmonizációját sürgeti a Freshfel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyre bonyolultabbá váló működési viszonyok és a növekvő költségek fémjelezte helyzetben ültek össze október 21-én a frisspiaci ágazat fenntarthatósági szakértői a Freshfel Europe online rendezvényén, amely a 'National Packaging Legislation' címet viselte - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényen felszínre kerültek azok a nehézségek, amelyekkel a frisspiaci zöldség-gyümölcs ágazat nap mint nap megküzdeni kénytelen, és amelyek fő oka az uniós tagállamok eltérő csomagolási előírása. Látszólag ellentmondásról van szó, mivel a zöldségek és gyümölcsök csomagolását az Unió közös piacán egy direktíva, nevezetesen az egyszer használatos műanyagokról szóló 2019/904 irányelv (Single Use Plastics Directive) szabályozza, azonban ennek az irányelvnek az alkalmazását tagállami hatáskörben eltérő módon értelmezték és vezették be. Az ágazatot egyre inkább frusztrálja a csomagolási előírások uniós szintű harmonizációjának hiánya, ami jelentősen hátráltatja a szektor fenntarthatósági törekvéseit, mind környezetvédelmi, mind gazdasági alapon. A Freshfel Europe arra szólítja fel az uniós intézményeket, hogy a csomagolásról és csomagolási hulladékokról szóló 94/62/EK irányelv (Packaging and Packaging Waste Directive, 94/62/EC of 20 December 1994) folyamatban lévő felülvizsgálata keretében igyekezzenek elérni az előírások magasabb szintű harmonizációját.

A Freshfel Europe uniós intézményekhez intézett felhívásának legfőbb célja, hogy frisspiaci ágazat a harmonizáció révén javítani tudja a csomagolások fenntarthatóságát a közös piacon. Az október 21-i online konferencia másik fő témája az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelv tagállami eltérései miatt adódó működtetési nehézségek mellett a címkézési előírásokkal kapcsolatos problémák kezelése volt, amely nagyrészt a hulladékokról szóló 2008/98/EK irányelv (Waste Framework Directive, 2008/98/EC) eltérő előírásaival kapcsolatos. Az előző két évben ugyanis a frisspiaci termékekre vonatkozó eltérő nemzeti csomagolási jogszabályok végrehajtása jelentősen megbonyolította az egységes piacon végzett üzleti tevékenységet, ami ráadásul a fenntarthatósági eredmények elérése nélkül eredményezett magasabb költségeket a gazdasági szereplők számára. A Freshfel Europe tagjai megerősítették, hogy a helyzetet a csomagolási szabályok uniós harmonizációjával kell megoldani (különösen a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv (94/62/EK irányelv) folyamatban lévő felülvizsgálata keretében), hogy az ágazat valódi lépéseket tehessen a csomagolás fenntarthatósága terén. A cél az uniós tagállamok eltérő csomagolási jogszabályaiból eredő nem szándékolt és fenntarthatatlan következmények megszüntetése az ellátási lánc teljes hosszában. Laurent Grandin, a Freshfel Europe szakmaközi bizottsága, egyben pedig az Interfel elnöke hangsúlyozta:

Az egyes országok eltérő csomagolási jogszabályaiból eredő jelenlegi működési bonyolultság sem környezetvédelmi, sem gazdasági szempontból nem fenntartható. Az Európai Unióban a csomagolási jogszabályok, előírások ethosza a következő kell, hogy legyen: egyetlen közös piac, egyetlen szabály.

A friss termékekkel foglalkozó piaci szereplők számára egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy egyes nemzeti jogszabályok diszkriminatív módon kezelik az ágazatot, amely más élelmiszeripari ágazatokhoz képest rövidebb átmeneti időszakokkal, a friss gyümölcsök és zöldségek minőségére és biztonságára gyakorolt káros hatásokkal, valamint az európai zöld megállapodás (Green Deal) keretében az EU más fenntarthatósági célkitűzéseivel - például az élelmiszer-hulladék megelőzésével - való szakpolitikai koherencia hiányával szembesül. Mivel a tagállami szintű csomagolási szabályokról nem készültek megfelelő hatásvizsgálatok, az eltérő jogszabályok nem fenntartható gyakorlatokkal járó költséges működtetést, bonyolult viszonyokat eredményeznek. Nicola Pisano, a Freshfel Europe fenntarthatósági igazgatója a következőket nyilatkozta:

A frisspiaci ágazatot frusztrálják a legújabb nemzeti csomagolási jogszabályok, amelyek akadályozzák az ágazat erőfeszítéseit és a fenntarthatóság fokozására irányuló törekvéseit. A jelenleg hatályos szabályok, amelyek tagállamonként eltérő csomagolást és címkézést írnak elő, több csomagolási hulladékhoz és erőforrás-pazarláshoz vezetnek, ami sem környezetvédelmi, sem gazdasági szempontból nem előnyös, egyben pedig ellentétes is az uniós jogszabályok célkitűzéseivel. A 94/62/EK irányelv felülvizsgálatának ezen változtatnia kell. Most van itt az ideje a cselekvésnek, különös tekintettel arra, hogy az uniós élelmiszerbiztonság fenntartására irányuló erőfeszítések új lendületet kaptak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?