Itt a nagy terv: így pörgetnék fel a biogazdálkodást Magyarországon

Itt a nagy terv: így pörgetnék fel a biogazdálkodást Magyarországon

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig. A magyarországi ökológiai mezőgazdaság-fejlesztés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, hozzájárulva az ambiciózus uniós célszám eléréséhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatás és az innováció eredményeit, így törekszik a környezet megóvására. Az ágazat - a társadalmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve -, az egészséges életmódot támogató mezőgazdaság és élelmiszertermelés megteremtését segíti, így kiemelt szerepe van a hazai fenntarthatósági törekvések elérésében - olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) oldalán. Ezért jelent mérföldkövet a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért címmel született minisztériumi dokumentum, mely az ágazat 2022-2027 közötti fejlesztési irányait határozza meg.

A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét. Ahogy Dr. Nagy Istán agrárminiszter a dokumentum előszavában megírta, a versenyképesség nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációinak érdekeihez.

A sikeres ökológiai átálláshoz a gazdáknak szaktanácsadásra, hozzáférhető piaci adatokra, termékpálya fejlesztésekre és értékesítési együttműködésekre van szükségük

- mutatott rá Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A szakember szerint az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása tekintetében is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás - említett néhány kiemelt területet Dr. Drexler Dóra.

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik. Az ÖMKi tízéves kutatói, valamint hazai és nemzetközi ökogazdálkodási tapasztalataival vállalt szerepet a dokumentum előkészítésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?