Hivatalos: fontos döntést hozott a Bizottság Németországgal kapcsolatban

agrarszektor.hu
Brüsszel jóváhagyta a németek számára a 2023-tól kezdődő uniós agrártámogatási időszak pénzügyi tervét. Zöld utat kapott tehát a jövő évtől induló német KAP stratégiai terv, ami azt jelenti, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette a 2023-tól a németországi agrártámogatások uniós jogalapját.

Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter elmondta:

Ma egy intenzív tárgyalási folyamat ér véget. A KAP-stratégiai terv értelmében támogatni fogjuk a mezőgazdaságban szükséges átalakulási folyamatot, erősítjük a mezőgazdasági üzemek ellenálló képességét, és segítünk a mezőgazdaságnak megbirkózni a klímaválság következményeivel. Megerősítjük az ökológiailag fenntartható mezőgazdaságot annak érdekében, hogy a jövőben is fenntarthassuk élelmezésbiztonságunkat, és egyúttal megóvjuk a természeti erőforrásokat. A 2023-tól nyújtandó agrártámogatással jutalmazzuk a gazdálkodók környezet- és éghajlatvédelmi erőfeszítéseit, és segítünk abban, hogy a vidéki térségek megbirkózhassanak a jövő kihívásaival.

A KAP stratégiai terv végrehajtásának és továbbfejlesztésének támogatása érdekében Németország egy gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi partnerekből álló nemzeti monitoring bizottságot hoz létre. A bizottság decemberben tartja első ülését - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Özdemir szerint

szeretnénk tanulni a KAP stratégiai terv végrehajtásának folyamatából, hogy ebben a finanszírozási időszakban a mezőgazdasági támogatásokat pontosabban összehangoljuk a közjót szolgáló szolgáltatások jutalmazásával. Ezzel egyúttal fontos előkészítő munkát végzünk a KAP 2027-től kezdődő továbbfejlesztéséhez, és ahhoz, hogy a közvetlen kifizetések rendszerét megfelelően válthassa fel az éghajlati és környezetvédelmi szolgáltatások díjazása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?