Rengeteg ilyen élelmiszer van itthon, mégsem esszük: miért nem kell senkinek?

Rengeteg ilyen élelmiszer van itthon, mégsem esszük: miért nem kell senkinek?

agrarszektor.hu
Bár az ökológiai termelők száma megnégyszereződött és a termőterületek mérete is dinamikusan nőtt az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a hazai élelmiszerek mindössze 0,8 százaléka származik ökológiai gazdaságból - hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Ágazati Szakmai Napján. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartott rendezvényen szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési témakörben csaknem harminc előadás hangzott el.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A régió meghatározó tudásközpontjaként a Debreceni Egyetem feladata a fenntartható és versenyképes mezőgazdaság fejlesztésének támogatása a teljes élelmiszerláncban, ezen belül az ökológiai gazdálkodást folytatók, az átállás alatt lévők, a feldolgozók és a fogyasztók számára információ- és tudásátadás, valamint szolgáltatás. Éppen ezért ad helyet örömmel a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar az ÖMKi Ágazati Szakmai Napjának 

- mondta a rendezvény megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kari vezető kiemelte: a Debreceni Egyetem agrárkarának ökológiai gazdálkodás területén meglévő oktatási portfóliója és kutatási tapasztalatai kiterjednek a biológiai alapok, a növényi és állati genetika, genomika, szaporodásbiológia, a nemesítés, a természetes élőhely- és génmegőrzés, a regeneratív mezőgazdaság, a talajélet, az alternatív növényi tápanyagellátás, a földhasználat, a takarmány-előállítás, a biológiai növényvédelem, az élelmiszer-feldolgozás, valamint a post-harvest területeire is - írja a hirek.unideb.hu.

Az ökológiai gazdálkodás támogatására és ezen feladatok koordinálására hozta létre az egyetem három szervezeti egysége - a MÉK, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Gazdaságtudományi Kar -, a Hajdú-Bihar Vármegyei Agrárkamara, továbbá Hajdúnánás Város Önkormányzata az Ökológiai Gazdálkodási Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központot. Így segítve a fenntarthatóbb mezőgazdaságra vonatkozó célkitűzéseket, az ökológiai gazdálkodás, a körkörös gazdálkodási modell és a rövid ellátási láncok (REL) megismertetését és gyakorlati alkalmazásának növelését 

- fejtette ki Stündl László.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú- Bihar vármegyei elnöke úgy véli: a Debreceni Egyetem a hazai ökológiai gazdálkodás zászlóshajója lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban jelenleg csaknem 350 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás, a megtermelt biotermékek 90 százaléka azonban feldolgozatlanul elhagyja az országot. Ez nagyon szomorú, hiszen a társadalmi hasznossága, hogy vannak ökológiai gazdaságaink, nem hazánkban valósul meg. Értékeinket nem mi fogyasztjuk el. Célunk, hogy növeljük az ökológiai termékek hazai népszerűségét. Dániában például a közétkeztetésben használt alapanyagok nagy része ilyen gazdaságokból származik. Ezzel éves szinten lakosonként mintegy 300 euró közegészségügyi megtakarítás keletkezik, annak köszönhetően, hogy egészségesebben táplálkoznak, egészségesebb a felnövekvő generáció és kevesebben kényszerülnek például táppénzre, kezelésekre

- sorolta a kamara elnöke.

Szólláth Tibor szerint a közétkeztetés hatalmas lehetőségeket rejt az ökológiai gazdaság számára és ezen termelési mód lehetőséget teremt a minőségi élelmiszer és a fentartható gazdálkodás együttes megvalósulásához.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban az öko-élelmiszerpiac egyenletes növekedést mutat. A hazai öko-termékek kiskereskedelmi forgalma 2024-ben mintegy 38,7 milliárd forint volt, ami a teljes élelmiszerforgalom 0,6 százalékát tette ki. Globálisan hazánk a 25. legnagyobb öko-területtel rendelkező ország, azonban az öko-termelés szerkezete nem az élelmiszerelőállítás felé mutat, nő a zöldtakarmány-előállítás piaci szerepe. Európában az öko-termékek forgalomnövekedése 2022 és 2023 között 3 százalék volt, hazánkban ez a fejlődés elérte a 15 százalékot. A nemzetközi 66 euróhoz képest Magyarországon mindössze 10 eurót költ átlagosan egy lakos bioélelmiszerre, amelyek közül a legnépszerűbb termékek a bio bébiételek, zöldségek és gyümölcsök 

- összegezte a hazai öko-piac eredményeit Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

A szakmai rendezvényen szó volt még egyebek mellett az öko szőlő- és gyümölcstermesztés helyzetéről, a faj- és fajtahasználatról, a tápanyaggazdálkodásról az ökológiai zöldségtermesztésben, a hazai öko-üzemek forgalmáról és az öko-élelmiszerek kiskereskedelmi eredményeiről is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?